втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Володимир ВойтенкоАК 

Вночі з 21 травня на 22 червня о 00:55 на телеканалі «1+1» – програма «Арґумент-Кіно»: фільм українського режисера Михайла Іллєнка «Сьомий маршрут» (1997) та розмова з автором стрічки про дивовижну історію, яка лежить в основі її творення, про кіномістифікації, українського кіногероя й не тільки…

«Сьомий маршрут» кінорежисер Михайло Іллєнко створив 1997 року на кіностудії ім. Олександра Довженка в Києві. Це ексцентрична поліфонічна картина, сповнена іронії та лукавого гумору. Разом із тим, вона є драматичною історією самоусвідомлення й пошуку.

Головний герой «Сьомого маршруту» – київський екскурсовод, що йому одного дня, протягом якого й розгортається основна сюжетна історія, доводиться експромтом вигадати для американських туристів новий маршрут слідами життя і творчости маловідомого поета. Виявляється, що цей дивовижний маршрут – у минуле та внутрішнє самого екскурсовода, який на життєвих шляхах розгубив найголовніше…

Взагалі ж, «Сьомий маршрут» як фільм розгортає для глядача не один чи два, а значно більше сюжетних маршрутів, історія екскурсовода-поета серед яких лишень та, що формує оповідь.

Іще тут Києвом 90-х мандрує з відеокамерою молода американка українського походження, яка фіксує на відеоплівку найкращий сувенір для своєї мами – старі куточки міста, де, власне, й пройшло, до еміґрації, мамине життя.

Також у фільмі, як такі собі окремі маленькі історії, через згадані сюжетні лінії проростають дотепні кінооповідки, що мають своє особливе походження і значення.

З одного боку, це чистої води кінематографічна гра, фантастична феєрія, а з іншого – занурення до ліричного світу героя, та й то не тільки – це такі собі екранізовані поетичні зонґи, які ведуть глядача лабіринтами прихованої суті.

Також – це спроба режисера таким чином показати й відчути фраґментований пострадянський час, фраґментовану свідомість, яка шизофренічно розпадається, але й намагається втримати в собі непоєднуване.

Характерним для Михайла Іллєнка тут є – услід за його попереднім фільмом «Фучжоу» – мотив еміґрації та котраверсійне повернення українського з-за кордонів до рідної землі.

Цікаво, що в «Сьомому маршруті» – це не тільки персонажі, як у «Фучжоу», а й сповнена особливої енергетики та звучання музика у виконанні британського фольк-рокового гурту The Ukrainians. Ці хлопці не просто співають українською, вони у своїй творчості схильні інтерпретувати українські народні пісні у стилі британського панк-року, зокрема знаменитого гурту Sex Pistols.

Взагалі, Михало Іллєнко у цьому фільмі був схильний до різних експериментів. Скажімо, «Сьомий маршрут» є унікальною стрічкою в українському кінематографі з огляду на кількість сценаристів, їх аж чотирнадцять. Зокрема, це студенти його режисерської майстерні з інституту ім. Івана Карпенка-Карого.

«Сьомий маршрут»  – кіно про любов та про Київ. Фільм химерний і досі мало бачений глядачами. Одне слово, ТойЩоПройшовДоНасКрізьЧас. І своєрідно свідчить про нього.

Своєю чергою, сам автор картини, Михайло Іллєнко, завітав до студії «Арґументу-Кіно», аби розповісти дивовижну історію, яка лежить в основі сюжету стрічки, а також про свою любов до кіномістифікацій, про потребу в українському кіногерої, про інші свої фільми й не тільки…

 

Коментарі