втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Від 28 травня до 3 червня в найсучаснішому столичному кінотеатрі «Оскар» (ТРК «Гуллівер») відбудеться Перший кінотиждень «Воскресіння Розстріляного відродження», повідомляє офіційний сайт Держкіно.

Унікальним цей фестиваль робить його форма: в його межах не тільки показуватиметься українська класика німого кіно 20-30-х років, а й пройдуть чисельні лекції про тогочасне кіно і зв'язок його з театром, дискусії про екранізацію творів українських письменників і способи знімати в Україні жанрове кіно, майстер-класи про те, що хочуть від сценаристів телеканали і як зробити правильний сценарій, аби вдовольнити телеканали. А головне в цьому те, що кожний із сегментів будуть проводити професіонали: успішні та відомі сценаристи, письменники і артисти, кінознавці та театрознавці, режисери, продюсери і телевізійні менеджери.

Лекції проходитимуть у фойе, і на них зможуть безперешкодно прийти всі бажаючі (на фільми квитки мають фестивальні розцінки — 35 грн.).

Зважаючи на «звуковий» формат німого кіно, для музичного супроводу представлених на фестивалі фільмів запрошений струнний квартет, що імпровізуватиме просто в глядацькому залі.

Відібрані кінострічки не просто стосуються 20-30-х років – всі вони створені за посередництва персон Розстріляного відродження – письменників, режисерів, операторів і акторів, тих, кого було вбито чи репресовано. Під таким кутом зору кіно того часу ще не розглядалося.

Перший кінотиждень Воскресіння Розстріляного відродження – це акція в межах благодійного і просвітницького проекту «Воскресіння Розстріляного відродження», створеного і підтриманого десятками приватних та державних інституцій, від фондів та мережевих компаній до міністерств і агентств. Він об’єднує всі види мистецтва – літературу і поезію, кіно і театр, малярство і стріт-арт, музику і телебачення.

Масштаб проекту можна оцінити також і за часовою тривалістю – розрахований на два роки, він матиме крайню акцію 2017 року, в трагічну 80-ту річницю розстрілу найбільшої кількості українських мистців. Протягом двох років проходитимуть не тільки мистецькі акції, а й географічні та містобудівничі. Старі, радянського штибу назви вулиць і площ будуть перейменовані, будуть встановлені пам’ятники на честь персон Розстріляного відродження.

Загалом мета проекту — надання інформації про життя і діяльність цілого покоління українських письменників, поетів, режисерів, художників та скульпторів, які в 30-х роках XX-го сторіччя були розстріляні, репресовані чи здеградовані радянською системою. Творчість частини з них вивчають в середніх та вищих навчальних закладах, втім ця частина з майже 400 митців — порівняно невелика, а знання про них не є масовим, і поширюється або серед малої кількості спеціалістів, або серед трохи більшого прошарку інтелігенції. Інформаційні прогалини можливо заповнити шляхом залучення максимальної кількості професіоналів з різноманітних мистецьких агенцій і максимального розголосу, шляхом воскресіння пам’яті про тих, хто відроджував українську культуру і хто був розстріляний за це.

Засновники проекту:
Міжнародний літературний конкурс «Коронація Слова»
Кінокомпанія Fresh Production
Kyiv School of Economics 
Медіа Група Україна
Державне агентство України з питань кіно
За підтримки МБФ «Відродження»

  • Із програмою фестивалю можна ознайомитися тут>>>

Коментарі