втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Стрічка учасників Сценарної Майстерні сценариста й режисера Мирослава Слабошпицького та оператора й продюсера Валентина Васяновича «Плем'я» здобула чергове визнання – на 17-му кінофестивалі у хорватському Мотовані – головна нагорода й статуетка «Пропелер».

Варто відзначити, що журі фестивалю складається переважно з "вигнанців". Цього року суддями на фестивалі були режисер Джафар Панахі, якого на батьківщині в Ірані засудили до 20 років позбавлення волі, активістка жіночого руху FEMEN Ірина Шевченко, яка перебралася до Парижу, білоруські учасники "Вільного театру" Наталя Каліада та Микола Халезін і Алая Басатнех із Сирії, яку знають як #chicagoGirl. Фільм із такою ж назвою оповідає про те, як боротися з диктатором через соціальні мережі.

Окрім того, в журі фестивалю було "крісло, яке пустує". Цьогоріч його віддали українському сценаристу й режисерові Олегу Сенцову, який наразі перебуває у Росії в ув'язненні через підозри у тероризмі.

"Можливість привернути увагу не тільки до долі Олега, але і до ситуації, в якій опинився Джафар Панахі, до роботи FEMEN і #chicagoGirl, до неймовірних жертв білоруського Вільного театру, це наш привілей і місія. Було непросто звести разом ці розрізнені голоси, але коли ми зробили це, вони оголосили переможцем "Плем'я"", - розповів президент кінофестивалю Марк Дауні.

Каннський призер "Плем'я" є експериментальною стрічкою. Її було знято у спеціалізованій школі для дітей з порушенням слуху та мови. Для постановника Слабошпицького "Плем'я" є повнометражним дебютом, втім, у світі його вже знають завдяки попереднім роботам "Глухота" і "Ядерні відходи". В Україні фільм вийде на екрани 11 вересня цього року.

FilmStreet

Коментарі