втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

8 квітня Центр Довженка на відкритті ІV Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» представить фільм Олександра Довженка «Сумка дипкур’єра» з новим саундтреком від гурту Zаpaska. Показ розпочнеться о 19.00 в Національному культурно-мистецькому комплексі «Мистецький Арсенал».

 «Сумка дипкур’єра», перший повнометражний фільм Довженка, що дійшов до наших днів, з’явився в 1927 році і знаменував перехід  режисера, тоді ще початківця, на новий рівень кінематографічної майстерності.

Сюжет фільму про викрадення сумки радянського дипкур’єра англійськими шпигунами базується на автентичному факті — збройному нападі на радянських дипломатичних кур'єрів Теодора Нетте та Іоганна Махмасталя 26 лютого 1926 року. 

Довженка запросили на постановку фільму завдяки знанню дипломатичного середовища, з яким він перетинався, працюючи в 1923 році в Берліні на дипломатичній службі. Однак фільм демонструє й іншу обізнаність – з німецькою кінематографічною школою взагалі і жанром пригодницького детективу зокрема. «Сумка дипкур’єра» є досить репрезетативною щодо кінематографічних штампів кіно 1920-х – фільм рясніє характерними сценами бійок (на палубі, на сходах, в купе) та типажами (шпигуни, кокотки, агенти поліції, тощо). Є у фільмі і єдине в житті Довженка камео – він з’являється у фільмі в ролі кочегара.

** 

Новий сучасний музичний супровід для «Сумки» створив гурт Zapaska — електро-акустичний інді-поп-дует із Кам’янця-Подільського. Заснований як сайд-проект Яни Шпачинської із гурту «ЧеЧе» та Павла Нечитайла із групи «Пропала грамота» за чотири роки гурт Zapaska розвинувся у повнокровний музичний проект, що активно концертує в Україні і є досить відомим за кордоном. Робота над «Сумкою» стала першим експериментом дуету з німим кінематографом. «Сумка дипкур’єра» feat Zapaska - стане черговим доробком циклу музичних кіноперформенсів КОЛО ДЗИҐИ, що об'єднує найкращі українські німі фільми.

**

ІV Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" — найбільша подія в Україні, що об’єднує літературу і мистецтво, відкриється 8 квітня й триватиме до 13 квітня 2014 року. Книжковий форум пропагує погляд на книгу не лише як на продукт, але й як на важливу частину ширшого культурного процесу. Місія фестивалю — популяризувати читання, створити актуальний, міждисциплінарний контекст навколо книги, стимулювати розвиток українського книговидання шляхом міжнародного обміну, підтримати сучасну інтелектуальну і мистецьку книгу, відобразити спорідненість літератури з іншими видами творчості — візуальним мистецтвом, кіно і музикою. На фестивалі працюватиме стенд Довженко-Центру, де можна буде дізнатись більше про діяльність Центру та придбати видання.

 **

Інформація щодо квитків та запрошень: вул. Лаврська,12 тел.: +38 044 288 51 22 [email protected]  Запросити друзів на подію у Facebook

dovzhenkocentre.org

Коментарі