втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

23 серпня 2022 р

Володимир Зеленський, Президент України
[email protected]

 

Ваша Високоповажносте,

Від кінця лютого ACE — Association des Cinémathéques Européennes та її організації-члени висловили свою рішучу підтримку свободі, цілісності та незалежності України, виступаючи проти російського вторгнення. Ця підтримка продовжується, й ACE підтримує всі її практичні прояви.

АСЕ хоче підкреслити важливість культурної спадщини зараз і після закінчення російської агресії для української та міжнародної громадськости, а також як ресурсу для збереження та зміцнення національної ідентичности.

Від імени виконавчого комітету АСЕ хочу висловити стурбованість останніми подіями щодо Довженко-Центру.

Важливо підтримувати цілісність колекцій Довженко-Центру, продовжувати їх зберігати, надавати для дослідницьких та освітніх цілей, а також передавати на кінофестивалі й інші культурні події за кордоном. Центр Довженка був безцінним джерелом для обміну українською культурою та перспективою для наших членів і сотень інших кіноінституцій та фестивалів протягом останніх шести місяців, а колеги там високо цінуються в міжнародній спільноті. Вони сформували важливу частину інформаційної мережі, яка познайомила з українським мистецтвом багато нових глядачів у всьому світі цього вирішального часу.

Деякі європейські інституції, що відповідають за кіноспадщину, особливо в країнах колишнього Східного блоку, останніх десятиліть зазнали різних загроз. Посткомуністичний досвід цих країн спонукає нас написати Вам і з повагою просити переглянути рішення Держкіно від 5 серпня 2022 року про «реорганізацію» Довженко-Центру.

Як член міжнародної спільноти інституцій кіноспадщини, Довженко-Центр заслуговує всілякої допомоги та заохочення в їхніх зусиллях зберегти цю інституцію в нинішньому вигляді. Ми знаємо, що ця установа працює на високому професійному рівні, а її фінансові результати є поважними.

Ми звертаємося до відповідних органів влади в Україні з проханням зберегти Довженко-Центр недоторканим і дати можливість робочим колективам цієї інституції продовжувати свою місію спільно з іншими установами кіноспадщини в Європі.

З повагою,
Бреґант, президент ACE

cc:

Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр Кабінет Міністрів України [email protected]

Олександр Ткаченко, міністр
Міністерство культури та інформаційної політики України [email protected]

Марина Кудерчук, Голова Держкіно [email protected]

Коментарі