втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Олег Чорний, кінорежисер та медіа-художник, член НСКУ та Української Кіноакадемії, matrix-info

13 липня 1890 року в Станіславові (зараз – Івано-Франківськ) народився кінорежисер Арнольд Володимирович Кордюм. У дитинстві він пішов із дому та приєднався до мандрівного цирку, де змінив звичне ім’я Андрій на ефектніше для артистичного життя Арнольд. Свою творчість у галузі кіно розпочав в 1911 році в Катеринославі (тепер – Дніпро).

Багато років по тому Кордюм згадував: у Катеринославі мешкав його вітчим, художник Ялисей Шаплик, поряд із його садибою була розташована контора “Південноруського синематографічного акціонерного товариства Сахненка, Щетініна та Ко”. Режисер Данило Сахненко запросив Шаплика будувати та малювати декорації до одного з перших українських фільмів “Запорізька Січ”. Ялисей Шаплик розповів Сахненку, що до нього в гості прибув син, вправний хлопець, добре вміє їздити верхи. Для зйомок епізоду стрічки якраз був потрібен хлопець, який верхи тікає від татарської кінноти.

Розпочалася Перша світова війна, Арнольда Кордюма мобілізували до армії Австро-Угорщини, він потрапив до російського полону, у роки Громадянської війни воював у Червоній армії, служив начальником агітаційного потяга, а потім командувачем агітаційно-пропагандистського відділу.


Арнольд Кордюм

У 1924 році Кордюма призначали ідеологічним директором Ялтинської кінофабрики, яка тоді підпорядковувалася ВУФКУ, а через рік перевели на аналогічну посаду до Одеської студії. Там у 1926 році відбувся його режисерський дебют. Кордюм зняв короткометражну стрічку “За лісом”. До речі, на цій картині вперше в кіно (як член знімальної групи) працював Олександр Довженко, який нещодавно переїхав із Харкова до Одеси.

Коментарі