втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Станіслав Цаликписьменник, історик, сценарист, matrix-info.com

Значна частина кримських татар, злочинна депортація яких почалася 18 травня 1944-го, свого часу була вдячними глядачами художнього фільму “Алім”, що вийшов на екрани 1926 року. Його зняв на Ялтинській кіностудії український кінорежисер Георгій Тасін.

Стрічка присвячена національному героєві кримських татар Аліму Азамат-оглу – благородному розбійнику, який грабував багатіїв, а здобич роздавав бідним. Про кримського Робін Гуда ХІХ століття збереглися більш-менш точні історичні дані: свідчення людей, які знали його особисто, поліційні протоколи, судові документи та навіть портрет, для якого він позував.

Як і належить народному меснику, про Аліма є величезна кількість фольклорних сюжетів. У них він безстрашний, невловимий (для поліції), справедливий. Він у курсі всього, що відбувається на півострові, і якщо десь вчинено кривду – неодмінно з’явиться і відновить справедливість. Паралелі з Довбушем чи Кармелюком очевидні.

Коментарі