втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Друга національна премія кінокритиків КІНОКОЛО оголосила переможців – українські фільми були нагороджені 24 жовтня на урочистій церемонії під час відкриття кінофестивалю «Київський тиждень критики». 

Найкращим фільмом року стала драма «Додому» Нарімана Алієва, національний кандидат на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм». 

Премія кінокритиків України КІНОКОЛО заснована у 2018 році – вона визначає досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України.  

Премію за найкращий фільм кінокритики присудили драмі «Додому»Наріман Алієв також відзначений як найкращий режисер року. Нагороду за найкращу чоловічу роль отримав виконавець головної ролі Ахтем Сеітаблаєв. Найкращою акторкою другий рік поспіль названо Ірму Вітовську; цьогоріч вона відзначена за роботу у комедії «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча. 

Премія «Відкриття року», яка відзначає автора найкращого повнометражного дебюту, присуджена режисеру Антоніо Лукічу за комедію «Мої думки тихі»

Найкращим документальним фільмом названо «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» Надії Парфан. Стрічка Івана Орленка «У нашій синагозі» удостоєна премії за найкращий короткометражний ігровий фільм.  

У 2019 році в рамках премії вперше присуджено нагороду за найкращий анімаційний фільм – ним стала стрічка «Кохання» Микити Лиськова.  

До комітету «Кінокола» входять кінокритики та кінознавці, які є членами ФІПРЕССІ; українські кінокритики, чиї рецензії та критичні матеріали виходять в друкованій пресі, онлайн-медіа, на радіо або телебаченні; журналісти, які видають аналітичні матеріали про українське кіно в ЗМІ. На премію номінувалися стрічки українського виробництва, які були вперше показані в Україні в період з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року включно, а саме мали кінотеатральний прокат на території України або були показані вперше на українському кінофестивалі. 

Церемонія нагородження премії традиційно відкриває «Київський тиждень критики», кінофестиваль, створений для знайомства українських глядачів із найкращими арт-хітами, відібраними українськими кінокритиками. У програму фестивалю входять фільми з лайнапів головних світових кінофестивалів, а також стрічки, які мали значний вплив на історію кіно. Фестиваль проходить з 24 по 30 жовтня у кінотеатрі «Жовтень».  

Організаторами кінопремії виступають Спілка кінокритиків України, Асоціація «Сприяння розвитку кінематографа в Україні — дивись українське!», та компанія «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. 

ЛАВРЕАТИ 

Найкращий повнометражний ігровий фільм 

«ДОДОМУ», реж. Наріман Алієв, прод. Володимир Яценко

 *

Найкращий короткометражний ігровий фільм 

«У НАШІЙ СИНАГОЗІ», реж. Іван Орленко, прод. Олена Єршова, Яна Краль

 *

Найкращий документальний фільм 

«СПІВАЄ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО», реж. Надія Парфан, прод. Ілля Гладштейн

 *

Найкращий анімаційний фільм

«КОХАННЯ», реж. Микита Лиськов, прод. Андрій Границя

 *

Відкриття року

«МОЇ ДУМКИ ТИХІ», реж. Антоніо Лукіч, прод. Алла Бєлая, Дмитро Суханов

 *

Найкращий режисер

НАРІМАН АЛІЄВ, фільм «Додому»

 *

Найкращий актор

АХТЕМ СЕІТАБЛАЄВ, фільм «Додому»

 *

Найкраща акторка

ІРМА ВІТОВСЬКА, фільм «Мої думки тихі»

Артхаус Трафік

Коментарі