втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

15-16 листопада французький дослідник кіно Любомир Госейко прочитає лекції у Довженко-Центрі про віднайдені ним у Франції українські фільми 1920-х років «Марш машин» (1928), «Електричні ночі» (1928), «Тарас Трясило» (1926). Після лекцій відвідувачі переглянуть ці кіношедеври 1920-х років, які ще донедавна вважалися втраченими.Любомир Госейко — кінознавець, історик кіно, перекладач, поет, культурний активіст української еміграції. Автор знакової монографії «Histoire du cinema ukrainien» (Париж, 2001), українське видання котрої «Історія українського кінематографа» (Київ, 2005) стало віхою сучасного українського кінознавства. 

Навчався в Римі, Ліллі та Парижі. Працював як рекламіст, автор текстів про економіку та кіноіндустрію, консультант кіноархівів, куратор кінопоказів. Дослідник кіноавангарду 1920-х та творчості українського кінорежисера-емігранта Ежена Деслава. Редактор видань про останнього «Ombre blanche — Lumière noire, Eugene Deslaw» (Париж, 2004) до ретроспективи у Центрі Жоржа Помпіду та «Eugène Deslaw — sa vision fantastique» (Ніцца, 2007) у Кінотеці Ніцци.

  • 15 листопада о 19:00

Лекція Любомира Госейка «Дві вуфківські експериментальні стрічки у французькому кіноавангардi 1920-х» та показ фільмів La marche des machines / «Марш машин» (1928, Франція, 6 хв. Режисер: Ежен Деслав) та Les nuits électriques / «Електричні ночі» (1928, Франція, 13 хв. Режисер: Ежен Деслав)

Мова лекції: українська

«Марш машин» (La Marche des machines, 1928) та «Електричні ночі» (Les Nuits électriques, 1928) - модерністські стрічки, що досліджують геометрію та ритми урбаністичного життя французької столиці. Ці фільми повернулися з небуття нещодавно — Любомир Госейко випадково знайшов їх у гаражі будинку на півдні Франції. У 2004 р. фільми ввійшли до повної ретроспективи Євгена Деслава у Центрі Помпіду. Євген Деслав (Слабченко, 1899 — 1966) — французький та іспанський режисер українського походження, який свого часу тісно співпрацював з ВУФКУ.

"Марш машин"

"Електричні ночі"

  • 16 листопада о 17:00

 Лекція Любомира Госейка «Les Tartares versus “Тарас Трясило” в контексті французького кінопрокату» та показ фільму «Тарас Трясило» (1926, 62 хв. Режисер: Петро Чардинін).

Мова лекції: українська

Фільм «Тарас Трясило» (1926) знятий за однойменним романом Володимира Сосюри 1925 р., довго вважався втраченим. Стрічку віднайшов в архівах Французької фільмотеки кінокритик Любомир Госейко, а зусиллями Довженко-Центру плівку привезли в Україну.

Дія першого українського костюмованого блокбастера розгортається у ХVII ст.: віртуозно зняті масові зйомки кінних атак, рукопашних боїв і народних гулянь, «салонні» сцени розкішного життя в палаці стали одними з найефектніших в українському кінематографі. Типажі козаків добирали за картиною Іллі Рєпіна «Запорожці», яка висіла в кімнаті режисера Чардиніна на Одеській кіностудії. Науковими консультантами фільму були академіки Дмитро Яворницький та Сергій Єфремов. Головні ролі в фільмі зіграли зірки тогочасних екранів, актори театру Леся Курбаса «Березіль» - Амвросій Бучма та Наталія Ужвій.

**

Локація: Лекторій Музею кіно, 5-й поверх Довженко-Центру

Вхід - за будь-яким квитком на виставку Музею кіно, придбаним після 2.11.*

Лекції та покази відбувається в рамках традиційного Кінолекторію Довженко-Центру «КУЛЬТУРФІЛЬМ», паралельної програми виставки ВУФКУ. Lost&Found.

Більше інформації за лінком: https://www.facebook.com/events/3160183114121772/ 

ГРАФІК РОБОТИ ВИСТАВКИ ВУФКУ. Lost & Found в Музеї кіно Довженко-Центру:

13 вересня - 01 грудня

1-й і 5-й поверхи Довженко-Центру

Київ, вул. Василькіська, 1

12:00 - 20:00

Вихідні дні  – понеділок, вівторок.

*Вхідний квиток – 80 грн, пільговий – 50 грн.

Пільговий квиток  – школярі від 11 років, студенти та пенсіонери за наявності дійсного посвідчення.

Вхід вільний для співробітників музеїв, осіб з інвалідністю 1-2 груп, учасників бойових дій за наявності дійсного посвідчення.

Замовити екскурсію можна за тел.: (093) 013 22 98.

Виставковий простір доступний для людей з інвалідністю.

МУЗЕЙ КІНО

У вересні 2019 року Довженко-Центр відкрив Музей кіно: на мапі столиці з’явився новий великий виставковий простір площею 1500 м². Це перший український мультимедійний музей, сфокусований на екранних мистецтвах, рухомих образах, фотографії та медіа-арті.  

Перша виставка Музею кіно «ВУФКУ. LOST & FOUND», створена за підтримки Українського культурного фонду — це cинтез архівного кіно, сучасної літератури, музики, архітектури, театру, візуального мистецтва та унікальних документів. Її мета — розповісти дотепер відому лише знавцям історію грандіозного міжнародного успіху ВУФКУ (Всеукраїнського фотокіноуправління, 1922-30-х років), що здобуло славу “українського Голлівуду”. Пам’ять про цей революційний вибух в українському кіно було знищено й забуто майже на століття.  

Мультимедійна експозиція у відновлених приміщеннях Довженко-Центру представила експонати з провідних українських музеїв та небачені скарби з колекції Довженко-Центру. Рідкісні кадри фільмів, кінохронік та анімації, унікальні архівні документи та фото,  глядача в атмосферу буремних 1920-х. До створення експозиції долучилися відомі сучасні автор(к)и: Алла Загайкевич, Георгій Потопальський, Олександр Бурлака, Анатолій Бєлов та група Sensorama, Микола Рідний, Ірина Стасюк, Олексій Нікітін, Олександр Ірванець, Антон Санченко, Тетяна Малярчук, Наталка Сняданко, Ірина Цілик.

Виставка є результатом масштабного дослідження команди Довженко-Центру, що розпочалось 2012 року публічними показами українського німого кіно з сучасними саундтреками. Відтоді в культурний обіг повернуто десятки фільмів, віднайдених в Україні та за кордоном. У травні цього року вийшов друком однойменний каталог, який здобув спеціальну відзнаку конкурсу дизайну Книжкового Арсеналу й увійшов у колекцію найкрасивіших книг світу міжнародного фонду “Мистецтво книги”. Медіатека Довженко-Центру також презентує сайт https://vufku.org/перший онлайн-ресурс, в якому можна знайти вичерпну інформацію про ВУФКУ.

Кураторська група: Станіслав Мензелевський, Анна Онуфрієнко, Олександр Телюк

 **

Проект реалізовано за підтримки УКРАЇНСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО ФОНДУ.

Музеї-учасники проекту ВУФКУ. LOST & FOUND:

Кіноархів та фільмофонд Довженко-Центру

Національний художній музей України

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

Державний політехнічний музей

Музей Національної кіностудії художніх фільмів ім О. Довженка

Музей книги і друкарства України

Літературно-меморіальний будинок-музей Т. Шевченка

Національний музей медицини України

Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України

Центральний державний архів вищих органів влади та управління України

Книжкова палата України

Довженко-Центр найбільший український кіноархів, що зберігає понад 5000 найменувань ігрових, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів. Є єдиним членом Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF) в Україні. Здійснює реставрацію, збереження національних фільмів, особистих архівів кіномитців, музейних фондів, наукові дослідження в галузі кінематографії, дистрибуцію та промоцію українського кіно. Має власне видавництво. На базі Центру також працює перформативна платформа "Сцена 6", музична лабораторія "Кора", хореографічний майданчик "Ruban Production ITP", книгарня "Довженко. книги.кава.кіно" та кафе "ЕТЕР".

www.dovzhenkocentre.org

www.facebook.com/dovzhenko.centre/

Коментарі