втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Урочиста церемонія закриття 10-го, ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю відбулася 20-го липня в Одеському академічному театрі опери та балету. Традиційно, фестиваль пройшов за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Головними переможцями фестивалю, яких визначають глядачі, цьогоріч стали українські фільми.

Так, стрічка «Додому» кримськотатарського режисера Нарімана Алієва розділила Ґран-прі у Міжнародній конкурсній програмі з грузинсько-шведською картиною Левана Акіна «А потім ми танцювали». А Ґран-прі у Національній конкурсній програмі отримала створена за підтримки Держкіно картина «Мої думки тихі» режисера Антоніо Лукіча. Ця нагорода на ОМКФ вручалася вперше.

Крім того, фільм «Мої думки тихі» виборов ще 3 нагороди Національного конкурсу: диплом ФІПРЕССІ за найкращий український повнометражний фільм; «Золотий Дюк» за найкращу акторську роботу, який отримала Ірма Вітовська, та Спеціальну згадку журі, присуджену актору Андрію Лідаговському.

"Додому"


"Тато - мамин брат"

Дипломом ФІПРЕССІ нагородили й створену за підтримки Держкіно короткометражну стрічку «У нашій синагозі» режисера Івана Орленка. А найкращим українським короткометражним фільмом, за версією журі Національного конкурсу, стала незалежна картина режисерки Оксани Казьміної «Секрет, Дівчинка та Хлопчик».

Найкращим повнометражним фільмом визнали документальну стрічку «Тато - мамин брат». Ця ж картина перемогла й у номінації «Найкраща режисерська робота», тож  Вадиму Ількову вручили два «Золотих Дюка».

Всі повнометражні стрічки, які увійшли до Національної конкурсної програми, були створені за підтримки Держкіно.

«Наше кіно досягло того рівня, коли на міжнародному кінофестивалі глядачі стоять у довгих чергах, щоб потрапити на українську стрічку, потім сидять на східцях у вщент заповненому залі, і не лише досиджують до кінця, а довго аплодують творцям стоячи. Я вітаю з цим всіх українських режисерів, які показали на ОМКФ свої роботи, і пишаюся тим, що Держкіно допомогло цим фільмам з’явитися. Також дякую організаторам за те, що цьогорічний фестиваль пройшов на дуже високому рівні!», – зазначив голова Держкіно Пилип Іллєнко

11-ий ОМКФ пройде з 10 по 18 липня 2020-го року. Про це оголосила Президент фестивалю Вікторія Тігіпко.

Держкіно

Під час урочистої церемоніїзакриття 10 Одеського МКФп ершим оголосили переможця Конкурсу європейських документальних стрічок, яким став фільм «Бо ми мужики» (реж. Петтер Соммер, Ю Вемуд Свендсен). Нагороду вручили члени журі Білл Ґуттентаґ, Соня Кронлунд та Дар’я Бассель. Спеціальну згадку журі Конкурсу європейських документальних фільмів отримала стрічка «Для Сами» (реж. Ваад аль-Катеб, Едвард Воттс).

Днем раніше були вручені перші нагороди 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю - дипломи ФІПРЕССІ: найкращим українським повнометражним фільмом став «Мої думки тихі» (реж. Антоніо Лукіч), а найкращою українською короткометражною стрічкою - «У нашій синагозі» (реж. Іван Орленко).

Спеціальну згадку журі Національного конкурсу отримав Андрій Лідаговський за роль в стрічці «Мої думки тихі» (реж. Антоніо Лукіч).

Журі Національного конкурсу Ніколас Елліот, Йоанна Кос-Краузе, Манія Акбарі та Іванна Дядюраобрали найкращий український короткометражний фільм, яким став «Секрет, Дівчинка та Хлопчик» режисерки Оксани Казьміної. Володарем «Золотого Дюка» у номінації повнометражний фільм обрали «Тато - мамин брат» (реж. Вадим Ільков). «Дюка» за найкращу акторську роботу у Національному конкурсі отримала Ірма Вітовська за роль у стрічці «Мої думки тихі» (реж. Антоніо Лукіч). У категорії «Найкраща режисерська робота» переміг Вадим Ільков за стрічку «Тато - мамин брат». Головні арбітри Одеського міжнародного кінофестивалю – глядачі – обрали найкращим фільмом Національної конкурсної програми «Мої думки тихі» (реж. Антоніо Лукіч), який отримав Приз глядацьких симпатій. Нагадаємо, що в межах Одеського міжнародного кінофестивалю ця нагорода вручалася вперше. Перший приз глядацьких симпатій Національного конкурсу вручили програмний директор ОМКФ Антельм Відо та генеральна продюсерка ОМКФ Юлія Сінькевич.


Ірму Вітовську на 10 ОМКФ названо найкращою актрисою

«Я хочу подякувати всім, хто творить кіно: акторам, режисерам, сценаристам, а також глядачам. Цьогоріч ОМКФ вперше запровадив Приз глядацьких симпатій у Національній конкурсній програмі. І ми побачили, що український кінематограф глядачі люблять так само сильно, як і ми, адже їхні оцінки були дуже високими», – наголосила Юлія Сінькевич.

Легенда французького кіно, спеціальна гостя 10-го ювілейного ОМКФ Катрін Деньов була відзначена почесним «Золотим Дюком» за внесок у кіномистецтво. Нагороду акторці вручала Президент ОМКФ, голова наглядової ради Української кіноакадемії Вікторія Тігіпко. Катрін Деньов подякувала організаторам Одеського міжнародного кінофестивалю та висловила свою радість від перебування в Україні.

Також Президент ОМКФ, голова наглядової ради Української кіноакадемії Вікторія Тігіпко вручила почесну нагороду Михайлу Жванецькому, назвавши його «талісманом фестивалю». «Саме Михайло Жванецький понад тридцять років тому став Президентом Одеського глядацького кінофестивалю «Золотий Дюк». А ОМКФ розвив цю ініціативу і став за короткий час одним із найбільших глядацьких кінофестивалів Східної Європи!», — зазначила Вікторія Тігіпко.

Фільми з Міжнародної конкурсної програми оцінювало журі у складі Іванни Сахно, Карела Оха, Баррі Ворда, Нани Еквтімішвілі на чолі з Петером Бросенсем. У номінації «Найкраща акторська робота» переміг Леван Ґелбахіані за роль у стрічці «А потім ми танцювали» (реж. Леван Акін). Найкращим режисером став Алехандро Ландес за стрічку «Монос». Найкращим фільмом журі назвало стрічку «А потім ми танцювали» (реж. Леван Акін).

Справжньою несподіванкою церемонії Закриття 10-го ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю стало вручення головної нагороди Одеського міжнародного кінофестивалю - Ґран-прі. Головну нагороду ювілейного ОМКФ отримали одразу дві стрічки - «Додому» (реж. Наріман Алієв) та «А потім ми танцювали» (реж. Леван Акін). «Вісім років тому я вперше потрапив на цей фестиваль, після чого пообіцяв собі, що не повернуся сюди без фільму. За два роки я приїхав із короткометражним фільмом, ще за два – з другим короткометражним, а ще за 3 роки – з повнометражним. Дякую глядачам, які проголосували за наш фільм», – зазначив режисер стрічки «Додому». «Ця нагорода належить усім тим хоробрим молодим людям, які стали на правильний бік історії. Вона належить тим, хто організував перший прайд у Грузії в 2013 році та тим, хто прямо зараз стоїть там перед парламентом», – подяку від режисера Левана Акіна зачитала продюсерка фільму «А потім ми танцювали» Кетіє Данелія.

 «Створювати художні цінності — велика праця, — зазначила наприкінці церемонії закриття Президент ОМКФ Вікторія Тігіпко. — Дуже боляче для митця бути не почутим. Саме тому наша мета як фестивалю сьогодні і на наступні 10 років — прискорити час і поєднати технології та інновацій з кіноіндустрію. Щоб талант завжди и скрізь знаходив свого глядача! Час створювати свої супертренди, транслювати глядачеві тільки чесні емоції і високий професіоналізм».

ОМКФ

Коментарі