втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Офіційна церемонія нагородження 48-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» відбулась у колонній залі Київської міської державної адміністрації. На червону доріжку завітали голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, члени Міжнародного журі фестивалю Ірма Вітовська, Марія Разґуте, Сара Серрайоко, Ніна Анджапарідзе, Світлана Уварова, телезірка Роза Аль-Намрі, танцівники Катерина Кухар та Олександр Стоянов, актор Олексій Тритенко та інші.
 *
Ґран-прі кінофестивалю, нагороду «Скіфськии? олень» та грошову премію сумою 10 000 доларів США від офіційного партнера та спонсора Ґран-прі лотереї «Лото-Забава» від «М.С.Л.» отримала кінострічка «Дикии?», режисер Каміи? Відаль-Наке (Франція).
У фільмі розповідається про чоловічу проституцію. До неї змушений вдатись головний герой, аби знайти любов і свободу, якої він прагне. Він не знає, що чекає його в майбутньому, але все одно вирушає в дорогу.
 *
Врученню головної нагороди фестивалю передувала промова Міністра культури України Євгена Нищука«Кінофестиваль "Молодість" пройшов різні часи. Попри те, що за два роки йому виповниться півстоліття, він не втрачає свого драйву та зберігає хіпстерський дух. "Молодість" — фестиваль, який руйнує стереотипи та дає дорогу молодим митцям, які тільки заявляють про себе у світі кіно».

 Нагороду зі сцени отримав виконавець головної ролі у стрічці «Дикий» Фелікс Маріто«Ми намагались передати те, що передати не можливо — можливо лише відчути. Персонаж простягає руку, ніби просить пережити події фільму разом із ним».
«Це був важкий вибір. Усі фільми надзвичайно якісні та зворушливі. Чесно кажучи, я іноді забувала, що є членкинею журі, переглядаючи їх. Вибір був важкий, але він є», — зазначила голова Міжнародного журі фестивалю Ірма Вітовська.

Сертифікат на 10 000 доларів США вручив переможцю віце-президент оператора державних лотерей «М.С.Л.» Євген Власенко.
Приз за найкращий повнометражний фільм та сертифікат на 2000 доларів США від офіційного партнера кінофестивалю B&H Film Distribution Company дістався картині «Колібрі» режисерки Бори Кім (Корея, 2018). Вручила нагороду керівниця прес-служби B&H Film Distribution Company Вікторія Мурована.

«Я вже отримала одну нагороду за цей фільм (журі FIPRESCI стрічка була визнана найкращим повним метром. — Прим.), але отримати саме цю нагороду особливо важливо для мене. Дякую усьому кінофестивалю "Молодість" та своїй команді», — наголосила режисерка.
У межах тієї ж Міжнародної програми були визначені переможці й серед короткометражних картин. Найкращою була відзначена польська кінострічка про стареньку бабусю та її онука-гея «Безумовна любов»Рафаля Лисака (Польща, 2018). Переможцю дістався й грошовий сертифікат сумою 2000 доларів США. Також цей фільм здобув нагороду в номінації «приз глядацьких симпатій». Нагороду переможцю вручала директорка кінотеатру Баттерфляй De Luxe — другої локації 48-го кінофестивалю «Молодість» — Наталя Давиденко.
«Це дуже важливий приз, адже ми робимо фільми саме для глядачів. Велика радість та велика мотивація для наступних робіт», — подякував аудиторії режисер.
Призом сумою 2000 доларів США та «Скіфським оленем» у межах Міжнародного студентського конкурсу було відзначено стрічку «Як запустити повітряного змія?», режисер Лоранд Ґабор (Румунія).
Нагороди вручали членкині Міжнародного журі фестивалю та режисер Наріман Алієв.
 *
Також на сцену було запрошено юне журі конкурсної програми Molodist Teen Screen (кіно для підлітків). Головний приз конкурсу дістався фільму «Занадто далеко» Сари Вінкенштетте (Німеччина, 2019).

Заповітного «Скіфського оленя» за найкращий фільм Національного конкурсу та грошовий приз від торговельної марки Status сумою 50 000 гривень здобула стрічка «В радості, і тільки в радості» Марини Рощиної (Україна, 2018).

Приз переможниці вручав голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко: «Цей приз очевидно є найголовнішим призом "Молодості", адже він надається найкращому українському фільму. Ми підтримуємо і підтримуватимемо цей фестиваль. "Молодість" дійсно є стартовим майданчиком для багатьох талановитих кінематографістів», — зауважив Пилип Іллєнко.

*
Було визначено й переможців у конкурсної програми ЛГБТК-фільмів «Сонячний зайчик».

«Фільми, які ми бачили цього тижня, були надзвичайні. Найкращим словом, яким можна схарактеризувати цю програму, є різноманіття: різноманіття відношень до проблеми гомосексуальності в різних країнах, різні стадії прийняття, абсолютно різні люді, які відвідували ці фільми», — поділився враженнями від перегляду член журі конкурсної програми «Сонячний зайчик» Пітер Дебрюж. 
Найкращим ЛГБТК-фільмом цьогорічного конкурсу визнана кінострічка Марко Берґера «Блондин» (Аргентина, 2018): «За донесення засобами кіномови потягу між двома чоловіками в мачистському середовищі, яке пригнічує та позбавляє їх здатності висловити власні почуття».

Спеціальну відзнаку журі отримав — тепер уже володар Ґран-прі — фільм Камія Відаль-Наке «Дикий» (Франція, 2018).

*
Закрив фестиваль Генеральний директор КМКФ «Молодість» Андрій Халпахчі: «За ці 48 років "Молодість" дійсно зробила щось для того, аби змінити цю країну. Це саме той фестиваль, на якому лунають слова свободи, вільності, це об'єднання наших кінематографістів. У нього, звичайно, були й важкі часи. Але сьогодні значно легше: знімається чимало фільмів та навіть існує певна система підтримки українського кіно. За це я шалено вдячний державному агентству з питань кіно. Бажаю всім кінематографістам — українським та міжнародним — отримати ще низку нагород. Але важливіше за все — не отримати нагороду, а залишатись такими, якими ви є саме на ваших перших сходинках».

Повний перелік переможців 48-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість»

У Міжнародному конкурсі журі відзначило такі роботи:
Ґран-прі фестивалю, нагороду «Скіфськии? олень» та грошову премію сумою 10 000 доларів США від офіційного партнера та спонсора Ґран-прі лотереї «Лото-Забава» від «М.С.Л.» отримує кінострічка «Дикии?», реж. Каміи? Відаль-Наке (Франція).
Перемогу в номінації «Наи?кращии? повнометражнии? фільм» та приз сумою 2000 доларів США від офіційного партнера кінофестивалю B&H Film Distribution Company отримує кінострічка «Колібрі» реж. Бора Кім (Південна Корея).
Наи?кращим короткометражним фільмом було визнано картину «Безумовна любов», реж. Рафаль Лисак (Польща). Переможець також отримав грошовий приз сумою 2000 доларів США. 
Призом сумою 2000 доларів США та «Скіфським оленем» у межах Міжнародного студентського конкурсу було відзначено стрічку «Як запустити повітряного змія?», реж. Лоранд Ґабор (Румунія).
Спеціальними дипломами журі нагороджуються фільми за категоріями:
Студентські фільми:
«Літо електричного лева», реж. Дієґо Сепеде (Чилі);
«Сестри Хараріху», реж. Хорхе Кадена (Швеи?царія).
 Короткометражні фільми:
«Люсія на роздоріжжі», реж. Валентіна Морель (Бельгія, Франція);
«Холодна літня ніч», реж. Яш Савант (Індія).
 Повнометражні фільми:
«Наступного дня, як мене не стане», реж. Німрод Ельдар (Ізраі?ль);
«Сусіди», реж. Ґіґіша Абашидзе (Грузія).
 Члени журі:
Ірма Вітовська (голова журі)
Ніна Анджапарідзе
Марія Разґуте
Сара Серрайоко
Світлана Уварова
 *
У межах Національного конкурсу нагороди отримали такі роботи:
Найкращим фільмом було визнано стрічку «В радості, і тільки в радості»Марини Рощиної (Україна, 2018). Вона отримала грошовий приз сумою 50 000 гривень від торговельної марки Status.
 Cпеціальні дипломи журі в межах конкурсу отримали такі роботи :
«Кохання», реж. Микита Лиськов (Україна, 2019);
«Колір фасаду — синій», реж. Олексій Радинський (Україна, 2019).
 Журі Національного конкурсу:
Лео Соесанто — фестивальний програмер, кінокритик, Франція
Анастасія Буковська — продюсерка, режисерка, Україна
Роман Бондарчук — режисер, Україна
 *
У конкурсній програмі ЛГБТК-фільмів «Сонячний зайчик»/SUNNY BUNNY відзначено такі фільми:
Найкращий ЛГБТ-фільм — «Блондин», реж. Марк Берґер (Аргентина, 2018);
Спеціальна відзнака журі — «Дикий», реж. Камій Відаль-Наке (Франція, 2018).
 Журі програми «Сонячний зайчик»/SUNNY BUNNY:
Пітер Дебрюж — кінокритик, США
Жоау Педро Родріґеш — режисер, Португалія
Жанна Кадирова — мисткиня, Україна
 *
У межах програми кіно для підлітків Molodist Teen Screen були нагороджені такі картини:
Головну нагороду отримала стрічка «Занадто далеко» Сари Вінкенштетте (Німеччина, 2019).
 Також спеціальні нагороди отримали кінострічки:
«Моє незвичайне літо з Тесс», реж. Стівен Вауторлоод (Німеччина, Нідерланди, 2019);
«Бінті», реж. Фредеріке Міґома (Бельгія, Нідерланди, 2019).
 Члени журі:
Єва Фісун
Лотта Емілія Давиденко
Даніїл Сауткін
Варвара Кобзар
Параскева Курочкіна
Марк Іванов
 *
Екуменічне журі та журі FIPRESCI відзначили такі картини: 
Екуменічне журі 48-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» нагородило призом за найкращий студентський фільм — «Прованс», реж. Като де Бук (Бельгія, 2018).
Нагородою за найкращий короткометражний фільм відзначена стрічка «Безумовна любов», реж. Рафаль Лисак (Польща, 2018).
Нагороду за найкращий повнометражний фільм здобула робота «Руйнівниця системи», реж. Нора Фіншайт (Німеччина, 2019).
Члени екуменічного журі:
Лотар Штрюбер, Німеччина (голова журі)
Оксана Білоусова, Україна
Дітмар Адлер, Німеччина


Журі Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI визнало найкращим фільмом 48-го КМКФ «Молодість» стрічку «Колібрі», реж. Кім Бо-ра (Південна Корея, 2018).
Члени журі FIPRESCI:
Клаус Едер, Німеччина (голова журі)
Вєра Ланґерова, Словаччина
Антон Філатов, Україна


Почесну нагороду «Молодості» — «Скіфський олень» —
за внесок у світове кіномистецтво отримав Пітер Ґрінвей.

Офіційна інформація

Коментарі