втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

21 березня вийшов у прокат володар Призу глядацьких симпатій Міжнародного кінофестивалю Docudays UA-2018, повнометражний документальний фільм «Перша сотня». Стрічку створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

У стрічці йдеться про історію Першої сотні Майдану, яка подолала внутрішнього ворога та пішла на фронт, щоб боротись із ворогом зовнішнім. Це занурення в епіцентр подій, відвертий художній та громадянський погляд на людські стосунки на тлі кривавих соціальних заворушень. Виклики та рішення на межі життя і смерті, пошуки взаємодії, перші кроки до формування громадянського суспільства – усе це об’єднано розумінням пройденого шляху та оптимістичним поглядом на майбутнє України. 

«Нам потрібне це кіно, як нагадування та привід осмислити останні п‘ять років нашої історії. Особливо в часи, коли все частіше стикаємося з проявами реакції і все більше усвідомлюємо загрозу реваншу, – зазначив на прем’єрі фільму Голова Держкіно Пилип Іллєнко. – Пам’ятаю, як з перших днів Майдану регулярно бачив Юру і Славу з камерами безпосередньо у гущині подій, потім вони поїхали за своїми героями на фронт. В певний момент до проекту долучилося Держкіно й підтримало масштабну і складну роботу – як вмістити в обмежений екранний час все, що було відзнято. Минулого року був приз глядацький симпатій на Докудейз і ось, нарешті, прем’єра і прокат».

Кінопроект «Перша сотня» став одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Держкіно. Державна підтримка фільму склала 1 989 325 грн., що становить 50% загальної вартості фільму. Авторами стрічки є Ярослав Пілунський, Юрій Грузінов та Юлія Шашкова; продюсером – Анна Капустіна. Зйомки стрічки проходили з жовтня 2013-го до грудня 2016-го рр.

Як і належить документалістам, творча група подолала весь важкий шлях разом зі своїми героями. Особливість картини полягає у тому, що документальні хроніки змонтовані як художній фільм – занадто глибокий та чуттєвий сенс того, що відбувається на екрані, доноситься виключно у розмові кадру. У перші дні прокату автори фільму Ярослав Пілунський, Юлія Шашкова та Юрій Грузінов здійснять тур містами України і зустрінуться з глядачами та представниками ЗМІ. 

Держкіно

Програма туру творчої групи містами України:

22.03 – Суми, ТРЦ «Мануфактура», вул. Харківська, 2/2: 17:30 – прес-конференція, 18:00 – показ.

23.03 – Харків, ТРЦ Французький Бульвар, Академіка Павлова, 44Б: 14:30 – прес-конференція, 15:00 – показ.

24.03 – Одеса, ТЦ City Center Таїрова, Маршала Жукова, 2: 17:30 – прес-конференція, 18:00 – показ.

27.03 – Львів, ТРЦ «Forum Lviv», вул. Під Дубом, 7А: 19:00 – прес-конференція, 19:30 – показ

Коментарі