втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

27 листопада кінорежисер Сергій Буковський і продюсер Геннадій Кофман презентували в кінотеатрі «Жовтень» новий проект «Відеоантологія новітньої України: Персони, історії, візії». Серед героїв антології — «шістдесятники» Іван Дзюба, Юрій Щербак, Семен Глузман, Дмитро Горбачов, Валентин Сильвестров.

 

Автори кажуть: мали на меті зберегти образ нашої країни, що може бути безповоротно втраченим для нащадків. «Просто треба почати знімати тих людей, яких ми можемо втратити», – зазначив продюсер Геннадій Кофман.

Команда проекту пояснює, що крім «закарбованого» офіційною теле- і кінохронікою, існує інший, не надто відомий широкому загалу, образ України. Він – у постатях талановитих, геніальних, сміливих людей-символів нашої епохи. «Може, це звучатиме, як сьогодні кажуть, занадто емоційно і пафосно: просто цих людей я персонально знаю, люблю і дуже шаную. Радісно і приємно спілкуватися з ними – це абсолютно режисерський кайф», — поділився режисер антології Сергій Буковський.

Антологія створюється громадською організацією «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв» за підтримки Українського культурного фонду. Проект має робочу назву «Пором». «Це не просто красиве слово. Воно віддзеркалює зміст. Бо це перевезення когось кудись із минулого в майбутнє», — розповів Сергій Буковський. Та найголовніше, на думку творців, – це розповідь про вибір, перед яким урешті-решт постає кожна особистість.

«Нам підказав сам матеріал, що він акумулюється навколо “шістдесятників”. І, швидше за все, матеріал сформується в інтерактивну платформу, webdoc, де можна буде отримати об’ємне уявлення про цю епоху», — розказав Геннадій Кофман. Адже, на думку Сергія Буковського, тема «шістдесятників» в Україні ніяк не відрефлексована. «Нічого немає. Нічого не існує», — схвильовано говорить режисер.

«Детектор медіа» побував на презентації проекту та дізнався, де для Семена Глузмана кращий клімат – у психіатричній лікарні чи у Верховній Раді, як Юрій Щербак здивувався, що в Івана Дзюби теж були джинси, та чи показували в «будинку зека» фільм «Андрій Рубльов».

Світлана Григоренко, Детектор медіа


Коментарі