втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

У Києві завершився XV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. 29 березня у Центрі Довженка відбулась церемонія нагородження фільмів-переможців.

У міжнародному конкурсі DOCU/СВІТ фільми змагались у двох номінаціях: DOCU/ЖИТТЯ та DOCU/ПРАВА.

Вперше в історії Docudays UA відбувся національний конкурс DOCU/УКРАЇНА, де були представлені повнометражні стрічки. До програми DOCU/КОРОТКО увійшли короткометражні фільми від українських та іноземних авторів. Традиційно своїх фаворитів відзначило студентське журі, а також глядачі та глядачки фестивалю. Окрему стрічку організатори фестивалю відзначили премією імені Андрія Матросова. Спеціальні нагороди вручили партнери Docudays UA: Current Time TV та дистриб’юторська компанія «Letter To Fest». На завершення фестивалю на глядачів та глядачок чекала всеукраїнська репрем’єра хроніки «Документи епохи» (1928) feat «Сон Сови».
Приз конкурсу DOCU/СВІТ в номінації DOCU/ЖИТТЯ отримав фільм «Пісок і кров» австрійських режисерів Маттіаса Креппа та Анґеліки Шпанґель. На думку журі конкурсу, «сила знайдених кадрів наочно показує божевілля війни й необхідність плекати ненависть, щоб створити ворога. Вдумлива конструкція змушує глядачів заповнювати прогалини, формувати зворушливий і глибокий портрет складного світу, який зрештою стає універсальним досвідом».

Приз конкурсу DOCU/СВІТ в номінації DOCU/ПРАВА отримала стрічка української режисерки Аліни Горлової «Явних проявів немає». За правдивий портрет людини, котра пройшла крізь війну і намагається повернутися до життя. Це стрічка про жіноче обличчя війни і про травму, перед якою усі рівні.

У фільмі «Кіно для Карлоса» (реж. Ренато Боррайо Серрано) з теплотою і шанобливою іронією, яка, оприявлює сміховинне, обурливе тло ура-патріотизму й русофільського шовінізму, молодий батько документує стан світу, у якому народжується його дитина: сімейні зв’язки об’єднують те, що роз’єднують ідеології. Саме так оцінили стрічку журі конкурсу DOCU/КОРОТКО та присудили їй головну нагороду.
Спеціальну відзнаку конкурсу DOCU/КОРОТКО отримав фільм «Гірчиця в садах» режисера Пьотра Армяновського. Окрім цього, журі конкурсу відзначило стрічку польського режисера Марчіна Саутера «Жаланаш – пустий берег».

Головну нагороду конкурсу DOCU/УКРАЇНА отримав фільм Дмитра Лавриненка «Вєаюфром». На думку журі конкурсу, «може здатися, що цей фільм хаотичний, але форма – це лише форма, якщо вона переконлива. Багато авангардистів кладуть камеру на землю і вдаються до безпосереднього, більш примітивного погляду на самих себе і на світ довкола. Женя також це робить, користуючись допомогою режисера, який володіє неперевершеною монтажною майстерністю. У результаті на позір наївна і смішна, а часом і трагічна історія життя (історія про «людину у світі») сягає нового рівня — рівня відбитку історії, переходу в часі».

Спеціальну відзнаку конкурсу DOCU/УКРАЇНА отримала стрічка «Манливий, солодкий, без меж або Пісні і танці про смерть» (реж. Таня Ходаківська, Олександр Стеколенко).

Головну нагороду студентське журі віддало фільму «Віддалений гавкіт собак» (реж. Сімон Леренґ монт).
Спеціальну відзнаку студентського журі отримала стрічка «Манливий, солодкий, без меж або Пісні і танці про смерть» (реж. Таня Ходаківська, Олександр Стеколенко).

«За міру любові, для якої не існує перешкод», премією Андрія Матросова організатори фестивалю нагородили Пьотра Армяновського, автора фільму «Гірчиця в садах».

Приз від Української Гельсинської Спілки з Прав Людини, учасників проекту «Думайдан-2017. Гуртуймося біля шатра порозуміння» та фестивалю Docudays UA присуджується героїні фільму «Явних проявів немає» Оксані Якубовій за силу духу, мужність і незаперечне ствердження ідеї рівності жінок і чоловіків на прикладі власного життя. Саме цей фільм нагородила також дистриб’юторська компанія «Letter to Fest», що дозволяє безкоштовно подавати фільм на 50 міжнародних кінофестивалів.

Окрім цього, фільм «Явних проявів немає» отримав спеціальну нагороду від медіа-партнеру фестивалю Current Time TV – $5000.

Глядачі та глядачки обрали свого фаворита і ним став фільм «Перша сотня» (реж. Ярослав Пілунський, Юлія Шашкова, Юрій Ґрузінов).

У результаті пітчингу конкурсу «CIVIL PITCH: фільми громадської активності», який відбувся журі обрало чотири проекти-переможці серед учасників і учасниць програми. Кожен з проектів отримав по $5500.
 Конкурс проходив в рамках індустріальної платформи DOCU/PRO». Проекти-переможці:
1. «Врятувати «Літаючу тарілку» режисера Олексія Радинського та активіста Олександра Бурлаки (Рух #savekyivmodernism);
2. «Без статусу. Україна» режисера Дмитра Тяжлова та активістки Катерини Бабіч (проект «Без Кордонів»);
3. «Ти, б*я, рота закрий! » режисерки Таісії Кутузової та активістки Єлизавети Сокуренко (ГО Центр інформації про права людини);
4. «За кухонними дверима» режисерки Юлії Кочетової-Набожняк та активістки Наталії Дорофеєвої (БО «ВБО «Легалайф-Україна»).

 Офіційна інформація

Коментарі