втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

2 жовтня о 23:25 в авторській програмі Володимира Войтенка «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» йтиметься про український неігровий повнометражний фільм «Жива ватра» (2014), що в кінотеатральному прокаті з 29 вересня. Розмова про творення стрічки з режисером Остапом Костюком.

«Жива ватра» є одним зі стилістично найдовершеніших українських документальних фільмів останніх двох десятиліть. У ньому йдеться про споконвічний спосіб життя трьох поколінь карпатських вівчарів у контексті сучасних реалій – поліжанрова картина: це й історія дорослішання, і соціальна та психологічна драма, разом із тим – елегійна й поетична історія, а також правдивий пантеїстичний епос.

Також у програмі культурологічний та контекстуальний аналіз найпомітніших кінотеатральних прем’єр наступного тижня, серед яких, зокрема, кіноподія року – оскарівський лавреат «Син Саула» реж. Ласло Немеша, фантасмагорія Тіма Бертона «Дім дивних дітей міс Сапсан», а також продовження леґендарного горора – «Відьма з Блера: Нова глава» реж. Адама Вінґарда.

Окрім того, у програмі дебютує нова рубрика «Серіальний кіноефект», у якій ітиметься про видатні телесеріали з кінематографічною стилістичною складовою; початкова розповідь – про «Клан Сопрано». У традиційному ж «Кінокалендарі» – два телеесеї про ювілярів наступного тижня: видатних акторів Кристофа Вальца та С’юзен Серендон.

**

Фільм режисера Остапа Костюка “Жива ватра” – про споконвічний спосіб життя трьох поколінь карпатських вівчарів у контексті сучасних реалій. Проте “Жива ватра” виходить за межі суто етнографічного дослідження. Автор пропонує ширший погляд – у фільмі йдеться про процес дорослішання та неухильність змін, продиктованих життям і людською природою.

Українська прем’єра “Живої Ватри” відбулася два роки тому на Київському фестивалі “Молодість”, а в Канаді, на впливовому фестивалі Hot Docs картину було вдостоєно спеціальної відзнаки журі.

**

Остап Костюк – режисер, актор, музикант. Народився в Коломиї 1979 року. Закінчив історичний факультет Львівського університету Івана Франка та акторську студію Львівського академічного театру Леся Курбаса. Співавтор музичних проектів “БАЙ. Гуцульська містерія”, “Банда Аркан”, “Тарош Банда” та “Гич Оркестр”. Від 2011 року фільмує кіно.

АРҐУМЕНТ-КІНО

Коментарі