втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

22 вересня 2016 року Верховна Рада України ухвалила закон №3081-д «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

На прийняття законопроекту, що вдосконалює чинну систему функціонування кіногалузі, українські кінематографісти очікували декілька місяців. Текст документу був підготовлений до другого читання ще у червні цього року, одначе через зайнятість і неорганізованість депутатів, а потім і їхню тривалу відпустку його розгляд неодноразово відкладався (востаннє депутати не змогли розглянути його 6 вересня, коли їм на те не вистачило часу).

Доповідав законопроект голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

У своєму виступі він зазначив, що метою законопроекту є створення механізмів державної підтримки національного кінематографу та захист суб'єктів кінематографа від піратства з боку інших осіб. Між першим і другим читаннями до законопроекту було подано 443 поправки від суб'єктів права законодавчої ініціативи. З них 94 було враховано повністю, 11 враховано частково, 204 враховано редакційно і 134 відхилено. В результаті великої роботи було напрацьовано остаточну редакцію законопроекту, яку підтримує Міністерство культури, Державне агентство України з питань кіно, Міністерство економічного розвитку та представники галузі кінематографії та електронних комунікацій.

Розгляд питання Верховною Радою тривав близько п'ятнадцяти хвилин, розпочавшись о 17:39 і завершившись голосуванням о 17:52.

Депутати не підтримали правки до проекту закону, запропоновані депутатами Олександром Данченком і Романом Семенухою, що стосувалися уточнення норм, пов'язаних із боротьбою із піратством в Інтернеті. А потім проголосували за законопроект «Про державну підтримку кінематографії в України» у другому читанні та в цілому.

230 депутатів проголосували «за», 10 утрималися, 72 не голосували. «Проти» проголосував лише один – Юрій Воропаєв з «Опозиційного блоку».

НСКУ

Коментарі