втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

17 травня 2016 року сценаристка, режисерка, письменниця Марися Нікітюк, активна учасниця Сценарної Майстерні, отримала Krzysztof Kieslowski ScripTeast Award – Нагороду імені Кшиштофа Кесльовського від сценарної майстерні ScripTeast за найкращий східноєвропейський сценарій.

Нагороду було присуджено за сценарій повнометражного ігрового фільму «Коли падають дерева». Вручення призу відбулося у Канні, Франція.

ScripTeast – польська програми розвитку та підготовки до виробництва кіносценаріїв із країн Східної та Центральної Європи. Щороку організатори відбирають до участі 10-12 робіт. Програму укладають 7-денна сценарна лабораторія у Польщі, а також зустрічі авторів під час МКФ у Берліні та Каннах.

До участі у десятому виданні ScripTeast було відібрано 11 кіносценаріїв, з-поміж яких найкращим було визнано роботу Марисі Нікітюк.

Консультативна рада так пояснила своє рішення: “Цьогорічна нагорода імені Кшиштофа Кешльовського ScripTeast присуджується сценарію з неймовірним кінематографічним потенціалом. П’янке суцвіття персонажів та наративів, зіткане, щоб створити надзвичайний світ — водночас страшний, чарівний, чуттєвий та захопливий, і завжди дуже справжній. Письменницька уява блискуче грає на сторінках сценарію і ми з нетерпінням чекаємо екранного втілення цього авторського бачення".

«Авторська уява виблискує на сторінках сценарію, і ми із нетерпінням чекаємо на його екранне втілення», – наголосили організатори ScripTeast.

Як повідомила Марися Нікітюк, нагорода передбачає грошовий приз у розмірі 10 тис. євро на роботу над кінопроектом.

Знімання стрічки «Коли падають дерева» має розпочатися незабаром. Фільм стане повнометражним дебютом Марисі Нікітюк у режисурі.

Стрічку створюють за підтримки Держкіно, вона є переможцем 7-го конкурсного відбору кінопроектів.

Виробництвом опікується кінокомпанія ТОВ «Директорія кіно». Продюсер фільму – Ігор Савиченко. Польським співпродюсером стрічки є Даріуш Яблонський, кінокомпанія «APPLE FILM».

4 грудня 2015 року Держкіно уклало державний контракт з компанією-виробником фільму «Коли падають дерева» про надання державної фінансової підтримки. Загальний бюджет фільму понад 22 млн. гривень. Частка державного фінансування становить 10 млн. гривень.

Кінопроект «Коли падають дерева» було розроблено в рамках італійської програми MAIA Workshops, регіонального форуму копродукції DAB (Directors across borders, Режисери без кордонів, Єреван, Вірменія). Сценарій був відібраний та представлений на кіноринку Baltic Event в Талліні (Естонія). Кінопроект виграв пітчинг Одеського МКФ 2014 року.

«Коли падають дерева» – драма в стилістиці магічного реалізму. Історія 5-літньої бунтівної Вітки, яка, проводячи літні канікули у бабусі в селі, стає свідком трагічного кохання між її двоюрідною сестрою-підлітком Ларисою і молодим бандитом Шрамом. Навколишнє середовище є відлунням диких та занепадницьких 1990-их, все те саме: безробіття по містечках і селах, занепад, розквіт криміналу та розквіт народного містицизму. За роки незалежності Україна так і не пережила радянської ментальності, тож шлях юних героїв – це спроба втекти з порочного кола самоповторів, страшних правил «перевернутого» абсурдного світу. Але рішуче «ні» здатна сказати лише дитина – Вітка, будучи вже зовсім сторонньою для цієї повільно колапсуючої системи.

НСКУ


Коментарі