втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

АРҐУМЕНТ-КІНО

Вночі з 1 на 2 травня о 00:15 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» –біографічний фільм «Владика Андрей» (2008) режисера Олеся Янчука та коментар автора стрічки. Також у програмі – кінотеатральні прем’єри й кінокалендар тижня.

Сюжет картини Олеся Янчука «Владика Андрей» гортає сторінки життя та діяльности надзвичайної постаті в українській історії, а саме митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького. Людини, життя якої стало подвигом. Людини, яка достойно вела своїх вірних, вела українців за часів поневолень та окупацій – польської, російської, німецької і знову російської.

Прикметно, що 2008 року єврейська громада в Україні визнала Шептицького праведником світу за порятунок сотень євреїв від насильницької смерти, від нацистів.

Окрім того, Шептицький є знаний як благодійник і меценат. А також як мислитель, автор власного етичного та соціального вчення, в осерді якого ідеї, актуальні для України як ніколи, – і це солідаризм у родині, громаді, в нації та церкві.


Олесь Янчук у програмі "Арґумент-Кіно"


"Владика Андрей". Олесь Янчук у ролі маршала Пілсудського

Постановник картини «Владика Андрей» Олесь Янчук від початку 1990-х знімає фільми про колись заборонені комуністичною владою для згадування події української історії та ошельмованих її видатних осіб. Зокрема, це фільми, що вже демонструвалися в «Арґументі-Кіно»:  «Голод-33», а також «Атентат – Осіннє вбивство в Мюнхені», про долю провідника українських націоналістів Степана Бандери.

Світлої великодньої пори в «Арґументі-Кіно» – «Владика Андрей», фільм про непересічну, надзвичайну особистість, яка залишила по собі не просто добрі справи, а стала взірцем правдивого служіння людям та Богові – за часів складних, драматичних, трагічних. Часів, які, певне, випадають на долю чи не кожного українського покоління, на долю кожної людини, що постає перед проблемою вибору та потребою боронити українську ідентичність – свою культуру, країну і державу...  

Коментарі