втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

АРҐУМЕНТ-КІНО 

Вночі з 17 на 18 квітня о 00:20 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» – другий ігровий повнометражний фільм українського режисера Ігоря Подольчака Delirium (2013) та розмова у студії з композитором стрічок Подольчака Олександром Щетинським. Також у програмі – кінотеатральні прем’єри й кінокалендар тижня.

Другий повнометражний фільм українського режисера, художника й куратора сучасного мистецтва Ігоря Подольчака Delirium розгортає фантасмагоричну історію молодого психіатра, котрого запрошують пожити з родиною, в якій батько одержимий суїцидальними потягом до мотузок, вузлів та задухи.


Ігор Подольчак під час фільмування

Аналізуючи деліріум – себто маячню – свого нового пацієнта, психіатр сам починає втрачати розуміння ситуації. Замість допомагати пацієнтові, починає сумніватися – чи не є він сам пацієнтом? Чи він справді лише випадковий гість, а чи один із членів родини? Можливо, він узагалі католицький священник, якому це сниться? Аби з’ясувати що й до чого, потрібно щоразу все починати наново, але щоразу ж події розгортаються інакше. І нічого не змінюється.

Стрічка Delirium гарно помандрувала світовими фестивалями, зокрема, отримала Перший приз на МКФ у Багдаді.

Прикметно, що фільм Подольчака, що він побачив світ 2013 року, своїм особливим мистецьким чином відбив тогочасну задуху українського суспільного життя, яка передувала закономірним революційним часам.

Власне, саме це засвідчується тогочасним кінокритичним судженням Анни Купінської:  «Стрічка дуже клаустрофобічна та болісна. Вона, як та чорна діра, затягує глядача в себе. Таке візуальне рішення може бути метафорою для улюбленої Подольчаком української інтелігенції та буржуазії, яку так само затягнуло до чорної діру часу, і замість її безпосередньої присутности, ми можемо бачити лише сліди її існування – предмети побуту, які назавжди втратили своє місце та хазяїв».

**

Композитор Олександр Щетинський народився 1960 року в Харкові. Закінчив Харківський інститут мистецтв. Із 1982 року викладає – спершу в музичні школі, згодом – у рідному інституті. Читав лекції присвячені сучасній українській музиці, а також презентував власні твори в Європі, Росії, США та Україні. Лавреат шести міжнародних музичних конкурсів. Є автором музики до обох фільмів кінорежисера Ігоря Подольчака – Las Meninas та Delirium.

Коментарі