втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

АРҐУМЕНТ-КІНО

Вночі з 10 на 11 ківтня о 00:20 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» –ігровий повнометражний фільм українського режисера Ігоря Подольчака Las Meninas (2008) та розмова у студії з виконавцем одразу трьох ролей у стрічці Миколою Вереснем. Також у програмі – кінотеатральні прем’єри та кінокалендар тижня.

«Меніни» / Las Meninas – дебютний повнометражний ігровий фільм художника, одного з найвишуканіших українських графіків, відтак кінорежисера Ігоря Подольчака. Правдиве арт-кіно у своєму ориґінальному виданні.

Сюжет розгортає історію про сім'ю з чотирьох осіб – батька, матір, дочку та сина, що мешкають у приміському будинку, який є лабіринтом із кімнат і дзеркальних відображень. Цей замкнений простір вкрай заплутаний – навіть час тут нелінійний. Переплітається теперішнє і майбутнє – немає різниці між напрямками “вперед” і “назад”, як немає різниці між неясними спогадами та фактичними подіями. Головний герой – хворий на астму та екзему 30-річний син майже не з'являється на екрані, але він повсякчас маніпулює батьками та сестрою. Життя родини перетворюється на нескінченний ритуал задоволення його примх та тривожного очікування астматичної кризи.

Ігор Подольчак пропонує нам, сказати б, дзеркальну драматургію або ж драматургію замкненого кола, що ладна стерти межі поміж рефлексією персонажів та глядачів. У цьому, власне, і криється зв’язок фільму з однойменною картиною Дієґо Веласкеса Las Meninas.

Оператором картини виступив видатний майстер своєї справи, лавреат Берлінського та Сан-Себастьянського МКФ, Сергій Михальчук.

Ігор Подольчак_Ігор Подольчак та Сергій Михальчук на фільмуванні

До речі, «Меніни» є першим українським фільмом, показаним у конкурсній програмі впливового Роттердамського МКФ, що є меккою мистецького та експериментального кіна.

Загалом бо стрічка взяла участь у 27 міжнародних кінофорумах та – за фаховим опитуванням – увійшов до двадцятки найкращих кінокартин перших 20 років української Незалежности.

**

Микола Вересень у фільмі та в студії АК

Микола Вересень народився 5 січня 1960-го року. Журналіст, теле- та радіовідник, актор… Має досвід громадської та політичної діяльности. Закінчив Історичний факультет Київського університету ім. Тараса Шевченка. Працював археологом-реставратором, був моряком, викладав історію в педучилищі. Як журналіст або відник програм працював на ВВС, радіо “Ера”, телеканалах СТБ, «1+1», “5-му каналі”, “К1”, “Першому національному” та інших. Грає в театральних виставах за п’єсами Леся Подерв’янського. Готується взяти участь у фільмі жахів режисера Георгія Фоміна “Шлях мерця”.

Коментарі