втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Володимир Войтенко, СМ

Українські кінематографісти продовжують художнє осмислення дев’яностих років минулого століття. Очима популярного музики Кузьми Скрябіна й власними…

Фільм, що його можна подивитися в кінотеатрах із 14 березня 2024 року, називається, власне, як дебютна повість Андрія Кузьменка.

Він є лідером гурту «Скрябін», засновником гурту «Пающіє труси» та власником інтернет-радіо під назвою «S.R.A.K.A. – Своє Радіо Андрія КузьменкА», у якому, за його ж словами, грала музика, яку він слухав у машині. Кузьменко підтримував Януковича в президентській кампанії, а 2014-го людей на Євромайдані, але не опозиційних політиків, яких уже при владі згодом жорстко критикував. Загинув взимку 2015 року в автотрощі, а за п’ять років йому присвоїв звання Героя України нинішній Президент Зеленський.

Назва ж повісти хитроскладна, як і творчість та життя Андрія Кузьменка – «Я, «Побєда» і Берлін». Літературний критик Ігор Бондар-Терещенко свого часу охарактеризував її, як «чергову антиутопію в постчорнобильському стилі «антиґламур», дотягнуту до невтішної моралі: танцюй-поки-молодий, але й пам’ятай-про-чорторий».

Ось як викладають фабулу кінострічки екранізатори… «У центрі історії – український музикант-початківець Кузьма разом з другом Бардом їде до Берліна на іржавій «Побєді», де хоче обміняти її у німецького колекціонера на шістсотий «Мерседес», щоб вразити цим свою кохану дівчину Барбару. Але бурхливе нічне життя німецької столиці приносить герою карколомні пригоди, що змінюють його мету, гартують характер і допомагають віднайти своє справжнє «я».

Прототип Барда Віталій Бардецький, що написав книжку «Ми, дороги і Кузьма» десь про те саме, вже про фільм висловився так: «Я, звісно, люблю фільми категорії B. Але то … трешак тотальний, безкомпромісна хвороблива маячня».

Грішного Кузьми немає на цім грішнім бо світі 9 років. Особисто його не знав, але гарно пам’ятаю брутальність та різкість героя в розмовах поза співочими виступами. Втілює ж його образ на екрані Іван Бліндар.

Так, Скрябін поставав сексуальним, а Бліндара нещодавно в результаті одного з опитувань назвали серед десяти найсексуальніших українських акторів. Але брутальна й, сказати б, ніжна сексуальність є майже протилежними – один завойовує, инший зачаровує. Тож палкі шанувальники й вочевидь фанатки Кузьми Скрябіна можуть не прийняти такої особистісної інтерпретації. Але, гадаю, вони погодяться з результатами ще одного опитування, за яким Іван Бліндар серед 20 найперспективніших нових кінозірок України. Він в Івано-франківському театрі на сцені і в п’яти фільмах на екрані. Всі стрічки соціяльно напружені – «Коли падають дерева», «Кров’янка», «Сквот 32», «Вересень» та, власне, «Я, «Побєда» і Берлін»; від драм дорослішання, відстоювання людських прав до сюрреальної політичної фантастики й міжнародної подорожньої трагікомедії.

Авторкою-режисеркою фільму є Ольга Ряшина, донька кіно- й телепродюсера Влада Ряшина, власника компанії «Стар Медіа», що й продукувала стрічку фактично за державний кошт. Ряшина навчалася режисурі в Англії та 5 років тому створила романтичну комедію «Секс і нічого особистого» в головній ролі з Сергієм Притулою, одним із нинішніх лідерів волонтерського руху й гіпотетичним претендентом на президентське крісло.

Не назвав би себе великим шанувальником музичної творчости Кузьми Скрябіна, але й не назву неґативних характеристик, бо ж людська популярність ніколи не є від’ємною, звісно, якщо ти не закінчений сноб.

Разом із фільмом з’явилася й тетатральна вистава за книжкою «Я, «Побєда» і Берлін».

Історія екранізації повісти Кузьменка давня, там і режисерів-авторів, якщо не помиляюся, мінялося достоту. Розповім про свої стосунки з назвою твору, бо літературного тексту не знаю. Принагідно пропоную вам послухати в авторському виконанні.

Чув, але не розумів, яка там за ПОБЄДА згадується?!

Наприкінці 1970-х, коли закінчував свої неправедні пригоди на біологічному факультеті Київського університету імени Тараса Шевченка перед службою в імперській армії, відвідував чи не всі футбольні матчі на київських стадіонах. Власне, на стадіоні СКА, що на нинішньому проспекті Повітряних сил, перед іграми, в перерві та опісля лунала пісня з назвою «Как, скажи, тебя зовут?»  – «и она ответила: ПОБЕДА». Та це йшлося про перемогу в війні проти гітлерівської Німеччини, що її досі підносять на верхів’я в Росії.

Маю ж инший спогад із минулого життя – до свого народження, з розповідей родичів, це ще п’ятдесяті роки двадцятого століття. Коли наші батьки їздили за 70 кілометрів від села до села за донькою на автомобілі «Побєда», а потім уже до Криму иншим робом. Лариса, сестра, сьогодні в телефонній розмові підтвердила: ШИИИКАРНА МАШИНА.

Ось її характеристики… ГАЗ-М20 був першим совєтським автомобілем із тримальним кузовом та першим у світі автом із кузовом «безкрилої» форми, виконаним не для зовнішнього ефекту, а для прискорення й здешевлення виготовлення кузовних штампів і кращих аеродинамічних показників. За 12 років виробництва з конвеєра зійшли 241 497 автомобілів «Побєда». Також, що стосується сюжету картини, в Польщі продукувалась «Варшава», котра представляла сімейство польських автомобілів, перші з яких копіювали «Побєду». Своєю чергою, в салоні «Побєди» вільно розміщувалися 5 осіб, в автомобілі вперше встановили електричні покажчики поворотів, стоп-сиґнали й звуковий сиґнал високого й низького тонів.

От, власне, таку старезну шикарну машину в житті, повісті й фільмі їде до Берліна міняти на шістсотого «мерседеса» Андрій Кузьменко. Тим часом нинішні популярні гурти й співаки виконують знані його пісні.

Долаючи надзвичайні, але передбачувані, перепони, подорожнім усе вдається. Подивіться. Не повірите!

Ну й про червоні колготи. Саме їх присягався привезти на «мерседесі» Кузьма коханій Барбарі, адже в дев’яностих на весь Львів червоних колготок днем із вогнем не дістати…

Коментарі