втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Олег ЧорнийKyiv Post

1993 року популярний британський синт-поп дует Pet Shop Boys випустив пісню «Прямуємо на Захід» (Go West), яка швидко стала справжнім хітом. Так само культовим стало й відео зняте на цю пісню режисером  Ховардом Грінхелом (Howard Greenhalgh).

Насправді можливо далеко не всі знають, що авторство пісні Go West належить американському диско-гурту Village People, які записали її ще в 1978 році.  Попри бадьорий настрій композиції  текст пісні почасти був інспірований темою колонізації американського Дикого Заходу, хоча водночас в ньому йшлося про індивідуальність та унікальні особливості усіх народів та соціальних груп, які населяють територію США, та висловлювалася впевненість, мовляв  усім має знайтися місце під сонцем.  До слова, композиція вийшла доволі іронічною, бо крім всього в музиці пісні прозоро зчитувався мотив державного гімну СРСР.

Go West одразу стала успіхом гурту і сподобалася публіці не лише в США, а й європейській аудиторії та посідала високі позиції в різних чартах та хіт-парадах поп-музики.

В 1993 році британці Нейл Теннант (Neil Tennant) та Кріс Лов (Chris Lowe), відомі як дует  Pet Shop Boys запропонували принципову іншу концепцію вже відомого хіта. Адже в світі відбулися тектонічні зрушення,  минуло два роки від розпаду СРСР, «імперії зла» за визначенням Рональда Рейгана.  Захід зітхнув з полегшенням, бо здавалося протистоянню покладено кінець. На мапі світу з’явилися нові незалежні держави, а оновлена Росія на чолі з новим, обраним демократичним шляхом президентом Борисом Єльциним, відмовилися від авторитаризму та комуністичної ідеології. Нові тенденції – свобода слова, відкритість до Заходу, реформи в усіх сферах життя суспільства, зокрема бажання і прагнення трансформувати планову, соціалістичну економіку в ринкову. Тобто, країна свідомо рушила в напрямку капіталізму та західних цінностей - Go West.

Яскраве відео на пісню частково знімалося в Москві, а надалі стало взірцем вдалого і новаторського як на ті часи використання можливостей комп’ютерної анімації в кліпмейкерстві.  Як і оригінал Village People, нове прочитання Pet Shop Boys і особливо її візуалізації в кліпі також були дещо сповненні іронії. Втілилося це в буянні червоного кольору та колонах тепер вже ентузіастів капіталізму, які під червоними прапорами прямують вперед до перемоги капіталізму.  Проте це однозначна була м’яка іронія, яка однозначно не сприймалася у якості сарказму, чи критики. Головне – все у пісні немов було сповнене надії і сподіваннями, що Росія таки стане органічною частиною демократичного світу. Як і багато хто тоді на Заході, Pet Shop Boys вітали цей процес і схоже навіть були у захваті.

За роки, які минули з моменту виходу пісні Go West та зйомок кліпу у Москві, Pet Shop Boys з успіхом виступали з концертами у Росії, адже там вистачало шанувальників їхньої творчості. Планувалися і великі гастролі в Росії в 2022 році, проте музиканти на знак протесту проти повномасштабної агресії, скасували свої виступи і заявили про підтримку боротьби народу України. 

І ось нещодавно, тридцять років по тому Нейл Теннант (Neil Tennant) та Кріс Лов (Chris Lowe) випустили нову пісню та відео з промовистою назвою «Жити минулим» (Living in the Past), темою яких знову стала Росія. 

Ця пісня є повністю контраверсивною щодо їхнього хіта 1993 року, у «Жити в минулому» йдеться про повернення Росії до тоталітаризму також вказується на відверте бажання нинішнього і багаторічного лідера держави бути схожим на диктатора та безпосереднього винуватця загибелі мільйонів людей Йосипа Сталіна і таким чином перетворити країну в щось на кшталт «нового СРСР», тобто – повернути Росію в минуле.

Цілком ймовірно поштовхом для написання пісні для музикантів стало відкриття пам’ятника Сталіну у Волгограді 1 лютого, напередодні візиту туди Володимира Путіна.  Можливо шокував і той факт, що пам’ятник кривавому людожеру встановили біля музею «Сталінградської битви»,  неподалік якого знаходиться меморіал жертвам політичних репресій доби сталінського правління.

Мабуть тому текст пісні «Жити в минулому» написаний від першої особи, тобто немов пряма мова нинішнього російського лідера, який приїздить на відкриття монументу своєму попереднику, який для нього є богом і він мріє, що його так само боялися і щоб чоловіки на полі битви так само помирали з його іменем на вустах.

На відміну від бадьорого і оптимістичного Go West нова пісня британського дуету похмура за настроєм.  Відповідно до цього і  образний ряд відео кліпу на «Жити в минулому» є чорно-білим і дуже мінімалістичним. Відеоряд змонтований з кремлівських офіційних хронік за участю Путніна, кадрів покладання квітів до пам’ятника Сталіну та своєрідного і дуже виразного монтажного діалогу між крупним планом російського лідера та крупним планом монументу Сталіну. 

Поза сумнівами нова пісня і відео Pet Shop Boys вповні відображають не лише тотальне розчарування та зневіру відомих музикантів у можливості бодай якихось демократичних перетворень в  Росії. Після тридцяти років країна знову в глухому куті історії, адже нині її ідеологія будуються виключно на ре сентименті радянського і імперського минулого.  Це в свою чергу становить загрозу для усього цивілізованого світу і це добре розуміють музиканти Pet Shop Boys. Залишається сподіватися, що нова композиція популярного і авторитетного гурту допоможе усвідомити це і багатьом іншим на Заході та допоможе позбавитися залишків ілюзій щодо Росії.  

Коментарі