втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Наталка Лотоцька, Лівий берег 

Режисерка стрічки «Клондайк» Марина Ер Горбач отримала нагороду американського кінофестивалю «Санденс» за найкращу режисуру. Нагороду Горбач отримала у межах міжнародної програми World Cinema Dramatic Competition, яка збирає найкраще світове кіно.

Переможців конкурсних програм оголосили 28 січня, онлайн-покази «Санденсу» триватимуть до 30 січня.

Фільм зображує історію місцевої родини, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області.

Ірка і Толік очікують народження першої дитини, а війна жорстоко вривається в їх життя разом з уламками збитого боїнга. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угрупування.

Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина (“Погані дороги”), Сергій Шадрін (“Чорний ворон”) і Олег Щербина (“Черкаси”).

“Хвилююче кіно, ретельно оформлене, вишукано побудоване і прекрасно виконане. Це фільм про вибір, який ми робимо у часи, коли світ розриває на шматки”, – так фестивальне журі відзначило режисуру фільму.

Тема міжнародної авіакатастрофи МН17 – привід привернути увагу до життя людей під час війни в Україні.

“Ця престижна кінонагорода означає, що нам вдалось перенести глядачів по той бік екранів їх стрічки новин. Я сприймаю цю перемогу як маленьку краплину в багатолітній боротьбі України”, – коментує Марина Ер Горбач.

“Попри те, що я бачив фільм на всіх етапах постпродакшену вже безліч разів, сидячи в залі з групою перед Q&A “Санденсу” з першими глядачами фільму, я пригадував його так, наче бачив вперше. І озирнувшись в якийсь момент в зал на команду, яка так само брала участь у зйомці кожного кадру і не раз читала сценарій, я побачив, що вони теж повністю розчинилися в моменті. Я зрозумів, що фільм не може залишити байдужим, не тільки тих хто бачить його вперше, але і тих, хто вже знає цю історію напам’ять”, каже оператор і співпродюсер «Клондайку» Слава Булаковський.

Одним з партнерів світової прем’єри “Клондайку” на головному незалежному кінофестивалі у США виступила громадська організація Razom for Ukraine.

Рецензії на фільм випустили Screen International, Cineuropa, Film Threat, Silver Screen Riot. “Ідея другого ігрового фільму режисерки Марини Ер Горбач полягає у тому, що можна боротися із самою війною – з її розв'язністю, її бажанням залякувати й підпорядковувати, її безладу та риториці. І жінки роблять це набагато краще за чоловіків, припускає авторка. Головна героїня фільму, Ірка, демонстративно, а часом і відчайдушно воює з війною”, – вважає Лі Маршалл зі Screen International.

“Клондайк” – поетичний і образний фільм, який пробуджує сюрреалістичну атмосферу конфлікту на Сході України”, – зазначає Єлена Лазіч у рецензії для Cineuropa.

У глядацьких відгуках стрічку називають “рівноцінно красивою та потужною”, а також говорять про її актуальність на тлі сучасних новин. Глядачі відзначають гру Оксани Черкашиної: її виконання головної ролі називають “приголомшливим”, а героїню – “однією з найкрутіших жінок у кіно останніх років”.

“Клондайк” створили у копродукції з Туреччиною. В Україні проєкт фільму став одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Держкіно та отримав державне фінансування у розмірі 20 мільйонів 768 тисяч гривень.

Марина Ер Горбач – українська режисерка, сценаристка, продюсерка та членкиня Європейської кіноакадемії. Випускниця Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого майстерні М. І. Мерзлікіна, а також Школи режисерської майстерності Анджея Вайди. “Клондайк” – четверта повнометражна робота Марини (“Омар і ми”, “Люби мене”, “Гарчання чорних псів”), вона також є авторкою сценарію.

Оператором та співпродюсером “Клондайку” виступив Святослав Булаковський, засновник української кінокомпанії Kedr Film. Ко-продюсер стрічки – Мехмет Баґадир Ер та його продюсерська компанія Protim V.P.

У 2020 році кінопроєкт переміг на міжнародному конкурсі сценаріїв 12 Puntо медіахолдингу TRT, який гарантував телевізійну трансляцію фільму в ефірі найбільшого турецького мовника. Також фільм отримав приз індустріальної секції Antalya Film Forum. У листопаді “Клондайк” було представлено у секції Work in Progress cocoWIP 2021 кінофестивалю у Котбусі (Німеччина).

Український прокат стрічки заплановано на 2022 рік.

Прикметно, що також документальний фільм “Будинок зі скалок” спільного виробництва України, Данії, Швеції та Фінляндії отримав на Санденсію премію за кращу режисуру у категорії “Світове документальне кіно”.

Кінофестиваль “Санденс” – національний американський кінофестиваль незалежного кіно. Проводиться щороку наприкінці січня в Парк-Сіті, штат Юта, США.

Українці не вперше перемагаються на цьому фестивалі. У 2020 році приз "Санденс" за найкращу режисуру документального фільму отримала українська режисерка Ірина Цілик та її фільм "Земля блакитна, ніби апельсин".

Коментарі