втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Помилка Олександра Македонського

23.03.2011


Синопсис сценарію повнометражного ігрового фільму

 

Репродукція картини художника Джованні Баттісти Тьєполо «Філософ Діоген та Александр Македонський»

В основу фільму покладено реальні події 331 року до н.е.  в Афінах і Північному Причорномор’ї (територія  теперішньої  України). Герої фільму – сучасники великого завойовника Олександра Македонського. Їх  драматичні долі сповнені несподіваними пригодами і переплетені з визначальними подіями, які вплинули на подальшу історію світу.

 Олександр Македонський  вважає  підкорені його батьком Філіпом демократичні грецькі поліси (Спарту, Афіни та ін.), малоазійські  колонії і Фракію плацдармом для завоювання світу і створення світової імперії. Його основна мета – Персія, Вавилон та Єгипет. Разом з тим він розуміє, що далекий і тривалий похід приречений на невдачу, якщо в тилу його армії залишаться сильні  вороги. Серед них найбільш небезпечними для себе Олександр вважає незалежні демократичні поліси у Північному Причорномор’ї  і могутнє скіфське царство.

Для їх нейтралізації Олександр розробляє багатоходовий стратегічний план. Союзне греко-македонське військо розділяється на дві частини. Перший тридцяти п’яти тисяч-ний корпус через Малу Азію (сучасна Туреччина) веде на схід сам Олександр. Другий тридцятитисячний корпус під командуванням намісника Фракії Зопіріона, одного з най-кращих Олександрових полководців, повинен захопити причорноморські поліси-колоніі Істру і Ольвію та  спровокувати до війни скіфів, спокусивши їх можливістю легкої пере-моги. Тимчасом Олександр несподіваним  для всіх маневром форсує Дон і заглиблюєься у скіфські степи  зі сходу. Таким чином, могутні і небезпечні скіфи будуть затиснуті в кліщі, з ними можна покінчити раз і назавжди, внаслідок чого світовій імперії Олександ-ра більше ніхто не загрожуватиме.

Першу частину цього стратегічного плану вдається  виконати. Але великий полководець не врахував, що скіфи здатні вести успішну війну на два фронти.  Вони випалюють степ перед Олександровим військом і змушують його відступати по чорній випаленій пустелі.. Одночасно другий скіфський  корпус  разом з ольвіополітами безперервними наскоками   знесилює і доводить до відчаю військо Зопіріона. Врешті-решт,  воно з великими втратами  відступає від обложеної Ольвії. Об’єднане військо ольвіополітів і  скіфів притискає його до берега Дністра і завдає нищівної поразки.

 

Світлина із сайту http://biotin.livejournal.com/13671.html

В основі сюжету –  два переплетені,  взаємозалежні  «трикутники». Перший, геополітичний –  військо Олександра Македонського, причорноморський   поліс Ольвія  та могутнє   скіфське  царство; другий, особистісний – дівчина і два закоханих у неї юнаки. Теодор, син Зопіріона, і Скіл, син скіфського царя,  кохають  прекрасну  юну Герміону, доньку Калініка, першого архонта Ольвії. Їх відносини стають особливо драматичними, коли Зопіріон, з одного боку, а Олександр Македонський – з другого  розв’язують війну проти Ольвії і союзного їй скіфського царства. Герміона кохає Теодора, але батько з воєнно-політичних міркувань віддає її за сина скіфського царя. Теодор змушений докласти чимало  зусиль, щоб повернути собі кохану дівчину.

 

Світлина із сайту http://biotin.livejournal.com/13671.html

Фільм пропонує оригінальну  версію тих далеких, вражаючих уяву подій. Їх віддаленість від наших днів не применшує актуальності цієї історії, бо справжнє кохання, вірність, жертовність, любов до свободи і Вітчизни є нині такими ж великими цінностями, як і в ті далекі часи.

Коментарі