втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

9 липня найбільші теле- та кіновиробники України об’єдналися в ініціативну групу #КіноКраїна, щоб створити дієву, самоокупну, конкурентноздатну галузь виробництва масового глядацького кіно і серіалів в Україні.

Фундаментом такої міцної галузі має стати реформоване законодавство України, що створить сприятливі економічні умови для розвитку ринку виробництва всередині країни та залучення зарубіжних інвестицій у галузь.  Два провідні інструменти створення таких умов, на думку ініціативної групи, – прямі державні інвестиції та повернення коштів. Було запропоновано таку формулу прямих державних інвестицій: у виробництво фільмів 80% коштів вкладає держава, 20% – компанія-продюсер, натомість для серіалів і держава, і компанія продюсер забезпечують 50% фінансування кожен.

Також було запропоновано, щоб держава повертала 25% коштів, вкладених компанією-продюсером у зйомки на території України, і 10% витрат, оплачених з території України і кваліфікованих як оплата праці акторів та інших іноземних працівників, які не є резидентами України і не сплачують податок на доходи фізичних осіб в статусі резидента України.

Наслідком реформ має стати створення передумов для виробництва мінімум 5000 серій якісних українських серіалів і 75 українських касових фільмів протягом 5 років.

За оцінками #КіноКраїни, для запуску «маховика» виробництва якісного і затребуваного українським глядачем вітчизняного кіно- і телепродукту потрібна державна інвестиція в розмірі 250 мільйонів доларів за п’ять років.

Презентував запропоновану #КіноКраїною модель Володимир Бородянський, керівник StarLightMedia (на фото).

«Індустрія кіно- і серіального виробництва – це не просто робочі місця та податки. Це індустрія, що несе в собі цінності та об’єднує навколо них країну. І не менш важливо, що поруч із цінностями іде те, що називається національним оптимізмом, і це те, чого нам зараз бракує. Це те завдання, яке ми хочемо втілити, а держава – втілювати мусить», – наголосив Володимир Бородянський.

Позиції та напрацювання держави з питання реформування галузі кінематографії  презентували віце-прем’єр-міністр, міністр культури В’ячеслав Кириленко і голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко. Зокрема, вони розповіли про нову редакцію законопроекту «Про державну підтримку кінематографії в Україні», в основі якої – революційний підхід до фінансування і стимулювання національного кіновиробництва. Щоправда, поки що цей законопроект знаходиться в стадії розробки і громадського обговорення.

Головним завершенням вечора стала заява Володимира Бородянського, яка викликала захват і оплески присутніх: «Ми – компанії StarLightMedia, FILM.UA і PROTV – готові за власний рахунок дознімати фільми, які не може дознімати Держкіно. За виконання двох умов: ми проводимо аудит бюджетів і аудит відзнятого матеріалу. Якщо вони нас влаштують – ми профінансуємо ці проекти».

Ініціативну групу #КіноКраїна на заході представляли Ірина Курчакова, програмний директор телеканалу «Інтер», Володимир Бородянський, керівник групи StarLightMedia, Євген Ляшенко, директор медіа холдингу «Медіа Група Україна», Сергій Созановський, співзасновник групи компаній FILM.UA Group, Віктор Приходько, директор компанії Pro TV, Владислав Ряшин, голова Наглядової ради групи компаній Star Media. Також зі спеціальною доповіддю про ефективні моделі роботи кіно і телебачення в зарубіжних країнах виступив Володимир Котенко, партнер, керівник податкової та юридичної практики компанії Ernst&Young в Україні. Модератором заходу став Андрій Куликов, експерт із засобів масової інформації, журналіст, ведучий програми «Свобода Слова».

Учасники ініціативної групи #КіноКраїна: StarLightMedia (телеканали СТБ, ICTV, «Новий канал», М1, М2, QTV), Inter Media Group (телеканали «Інтер», НТН, «Мега», К1, К2, Zoom, «Піксель», «Ентер-фільм»), «Медіа Група Україна» (телеканали «Україна», «НЛО TV», «Футбол 1», «Футбол 2», «Індіго ТВ» і низка регіональних телеканалів), кіностудії FILM.UA Group, Star Media и Pro TV.

За матеріалами Film.ua

Коментарі