втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

2 грудня 2016 року кінорежисер Алєксандр Сокуров виступив на захист Олега Сенцова перед президентом Росії Владіміром Путіним під час спільного засідання президентської Ради з культури і мистецтва і Ради з російської мови.

«Український режисер, 20 років таборів, в північному таборі сидить хлопець. Мені соромно, що ми досі не можемо вирішити цю проблему. Благаю вас, знайдіть рішення цієї проблеми», – попросив Алєксандр Сокуров, зазначивши, що із Олегом Сенцовим він мав би нині змагатися на кінофестивалях, а не згадувати про нього в такому контексті.

Президент Росії Владімір Путін заявив, що питання звільнення Олега Сенцова має вирішувати судова система, наголосивши, що Олег Сенцов засуджений не за творчість. «Він взяв на себе цілком інші функції, як стверджують органи слідства і суду, а саме – фактично присвятив своє життя терористичній діяльності», – сказав Володимир Путін.

Коли ж Алєксандр Сокуров запропонував вчинити «по-російськи і по-християнськи», оскільки «милосердя вище справедливості» (при тому, що «справедливості» у справі Олега Сенцова нема, йдеться лише про сфальшовані абсурдні звинувачення, за якими він потрапив до російського полону після анексії Криму), Владімір Путін відповів таке: «По-російськи і по-християнські ми діяти в цій ситуації не можемо без рішення суду». Сказав це Владімір Путін попри те, що засуджені згідно Конституції Російської Федерації можуть бути помилувані президентом, для чого рішення суду не потрібне.

Подаємо відео діалогу.

НСКУ

Коментарі