втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський не задоволений тим, що Рада з державної підтримки кінематографії не прийняла рішення щодо ситуації з перевищенням бюжету на фінансування переможців 11-го пітчингу Держкіно.

Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

Нагадаємо, вчора, 1 жовтня, Рада з державної підтримки кінематографії провела засідання, на якому вирішила звернутися до Міністерства фінансів із проханням дослідити, чи вийшли члени ради за рамки своїх повноважень, ухваливши фінансування переможців 11-го пітчингу Держкіно на суму 1,6 млрд грн при закладеному бюджеті в 500 млн грн. Після віповіді Мінфіну рада збирається прийняти остаточне рішення щодо ситуації - переглянути результати конкурсу або ні.

Володимир Бородянський висловив своє незадоволення тим, що конкретного рішення прийнято досі не було.

«1 жовтня Рада мала запропонувати рішення і шляхи подолання цієї конфліктної та неоднозначної ситуації І це рішення мало враховувати, в першу чергу, інтереси учасників-фіналістів і українського суспільства загалом. Рішення – немає. Це означає, що якщо ситуація не буде врегульована, то декілька років у Держкіно не буде грошей на пітчинги взагалі. Це означає, що жодного серіалу, анімаційного фільму чи серіалу не буде створено за підтримки держави, і ми не зможемо як держава визначати теми, які б ми хотіли просувати», – написав він на своїй фейсбук-сторінці.

Також він зазначив, що неприйняття рішення означає саботування інтересів кіноспільноти. І що члени ради свідомо перевищують свої повноваження, оскілки за це не передбачено жодної відповідальності.

Міністр Бородянський запропонував нинішньому складу Ради з державної підтримки кінематографії визнати свою неспроможність та скласти повноваження.

«І тому було би чесно, якби колективний орган, який має приймати рішення, визнав свою неспроможність і подав у відставку», - написав він.

Нагадаємо, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський 12 вересня цього року заявив про намір переглянути результати 11-го пітчингу через перевищення бюджету. Пізніше він зазначив, що не може скасувати результати 11-го пітчингу Держкіно, але рекомендує Раді з держпідтримки кінематографії переглянути результати та планує ввести рейтинг режисерів і продюсерів, які претендуватимуть на державну фінансову підтримку надалі.

Члени ради пояснювали: затверджуючи перелік переможців, розраховували, що фінансування цих проєктів розтягнеться в часі на кілька років і що перемога на пітчингу не означає 100% отримання грошей, адже попереду ще підписання контракту і процес контролю використання державних коштів.

Представники кіноіндустрії у відкритому листі закликали владу не переглядати результати пітчингу Держкіно.

Як писав «Детектор медіа», одинадцятий пітчинг, у якому взяли участь ігрові фільми, пройшов у кінці липня цього року. Не зважаючи на заяви Бородянського про перевищення бюджету, Держкіно в кінці вересня провело дванадцятий пітчинг, де змагалися документальні та анімаційні стрічки. Тринадцятий пітчинг, серіальний, відомство збиралося провести в жовтні-листопаді цього року.

Детектор Медіа

Коментарі



Залишити коментар

Ім'я:

Коментар: