втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Український Оскарівський комітет 11 липня вирішив запросити до свого складу українського кінорежисера Олега Сенцова, який зараз перебуває в Лєфортовській в'язниці в Москві (Росія).

Офіційне запрошення буде передано заарештованому кінематографістові через його адвоката.

Український Оскарівський комітет висловлює свою підтримку Олегу Сенцову, вважає його арешт і карну справу надуманими і політично мотивованими, тому вимагає від російських правоохоронних органів негайного звільнення кінорежисера.

Олег Сенцов – український кінорежисер, засновник кінокомпанії «Край-кінема» (Сімферополь, Україна), відомий за художнім фільмом «Гамер». «Гамер» був представлений на Роттердамському кінофестивалі, також він був нагороджений призом Гільдії кінознавців і кінокритиків на фестивалі «Дух вогню» в Ханти-Мансійську (Росія). На 3-му Одеському міжнародному кінофестивалі картина Сенцова була нагороджена спеціальним дипломом журі.

Перед арештом і подіями в Криму Сенцов готувався до зйомок свого наступного фільму «Носоріг».

Олег Сенцов був активістом Автомайдану. Під час кримської кризи підтримував рух за єдину Україну, купував і розвозив продукти і предмети першої необхідності українським військовим частинам в Криму, які були заблоковані.

10 травня співробітники ФСБ Росії затримали українського режисера Олега Сенцова в Сімферополі на окупованій Росією території АРК Крим, звинувативши його у зв'язках з Правим сектором та підготовці терактів на півострові.

Українські кінематографісти неодноразово проводили акції протесту на підтримку Олега Сенцова перед Посольством РФ у Києві і перед Адміністрацією президента України.

21 червня Генпрокуратура України направила в РФ офіційне звернення у справі Сєнцова з вимогою роз'яснити ситуацію. 24 червня МЗС України звернувся до ОБСЄ з проханням посприяти у звільненні кінорежисера Сенцова.

27 червня генпрокуратура РФ заявила, що підстав для зміни запобіжного заходу та припинення кримінального переслідування українського режисера не вбачається.

7 липня Лефортовський суд Москви продовжив арешт Сенцова до 11 жовтня.

**
Український Оскарівський Комітет створений при Асоціації продюсерів України для проведення щорічного відбору фільму, який висуватимиться від України на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук (США) в номінації «Фільм іноземною мовою».

Висування фільму від України на премію «Оскар» традиційно відбувається на початку вересня.

У різні роки висувалися такі фільми:

  • 2003 - «Мамай» реж. Олеся Саніна
  • 2006 - «Аврора» реж. Оксани Байрак
  • 2009 - «Ілюзія страху» реж. Олександра Кирієнка
  • 2012 - «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» реж. Михайла Іллєнка
  • 2013 - «Параджанов» реж. Сержа Аведікяна та Олени Фетісової

До Комітету зараз входять видатні діячі вітчизняного кінематографа і кінокритики: народна артистка України Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат 2 технічних премій «Оскар» Анатолій Кокуш, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми «Ар\умент-кіно» (1+1) Володимир Войтенко, письменник, сценарист Андрій Курков, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, віце-президент АПУ Дмитро Колесников, продюсер, виконавчий директор Української Кіно-Асоціації Ігор Савиченко і колишній президент Української Кіно-Асоціації Денис Ржавський.

Коментарі