втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Після затвердження урядом Ради з державної підтримки кінематографії у складі 9 осіб Держкіно зможе оголосити черговий конкурс кінопроектів.

Про це повідомляє інформагентство УНН. 

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, виступаючи у парламенті під час години запитань до уряду 1 березня, заявив, що  на наступному засіданні уряду міністри планують затвердити склад Ради з державної підтримки кінематографії.

«Відповідний проект постанови був вчора схвалений повністю, урядовий комітет його підтримав, і я сподіваюсь, що на наступному засіданні Кабінету міністрів склад відповідної Ради буде затверджений, а це означає, що після цього Рада зможе оголосити конкурс на нове фінансування кінематографічних робіт, які будуть здійснюватись за рахунок держави», - сказав він.

Нагадаємо, Рада є новим органом, створення якого передбачає закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», ухвалений 23 березня 2017 року. Вона має складатися з дев'яти осіб. 



Як писав «Детектор медіа», Міністерство культури висунуло на членство в Раді генерального директора Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрія Халпахчі. Державне агентство України з питань кіно висунуло на членство в Раді з державної підтримки кінематографії кандидатуру українського режисера Аркадія Непиталюка.  

Ще сімох членів до Ради з державної підтримки кінематографії з тих кандидатів, які були запропоновані творчими спілками та громадськими організаціями, обрала 7 листопада минулого року на своєму засіданні конкурсна комісія. Це:

  1. Олександр Шпилюк – кінознавець. Теперішний член експертної комісії Держкіно.  Переміг за другою категорією – має вищу економічну освіту. Був єдиним кандидатом у цій категорії, його підтримали всі члени конкурсної комісії.
  2. Дмитро Гузій – юрист. Переміг за першою категорією – юристи.
  3. Людмила Горделадзе – заступниця директора кінотеатру «Жовтень». Теперішня член експертної комісії Держкіно, а також член експертної комісії Мінкульту з «патріотичного кіно».
  4. Андрій Дончик – режисер. Теперішний член експертної комісії Держкіно, а також член експертної комісії Мінкульту з «патріотичного кіно». Голова обох цих комісій. Його підтримали всі члени конкурсної комісії.
  5. Сергій Зленко – юрист, директор кінотеатрів «Магнат» та «Boomer».
  6. Віталій Докаленко – продюсер. Теперішний член експертної комісії Держкіно.
  7. Максим Маган – до 31.10.2018 року продюсер телеканалу СТБ. Тепер - незалежний продюсер. 

Рада з державної підтримки кінематографії за поданням Держкіно України прийматиме рішення про:

  • утворення експертних комісій (рішення яких мають рекомендаційний характер);
  • надання державної підтримки кінематографії;
  • погодження зміни істотних параметрів фільму, який отримав державну підтримку, у процесі його створення: творчої концепції, загального кошторису, кошторисної вартості, хронометражу, строків виробництва, а також особи режисера-постановника, автора сценарію.

Члени ради у кількості дев'яти осіб призначаються терміном на два роки. Після закінчення дворічного строку повноваження припиняються автоматично. Одна й та сама особа не може бути включеною до складу ради більше як на один строк поспіль. За свою роботу члени Ради мають отримувати стипендію.

Коментарі