втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

15 березня у Брюсселі за підтримки Держкіно стартує фестиваль української культури Ukrainian Spring («Українська весна»), який об'єднає покази фільмів, дискусії літераторів та концерт гурту Dakh Daughters.

«Українська весна» продовжує низку проектів Ukraine on Film, яка четвертий рік поспіль представляє національне кіно в Брюсселі – столиці Бенілюксу, де розмістилися штаб-квартири Єврокомісії та НАТО. Фестиваль проходить у Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, найбільшій культурній інституції Бельгії.

Фестиваль Ukrainian Spring відкриється концертом Dakh Daughters. Проект ЦСМ «ДАХ» виступає в жанрах «фрік-кабаре» і театрального перформансу. Творчість гурту поєднує екстравагантні образи, класичні інструменти та експериментальне звучання. Dakh Daughters виступали в різних містах України, а також у Франції, Австрії, Німеччині, Польщі, Бразилії, збирали аншлаги у культовому паризькому театрі Le Trianon. Крім того, учасниця гурту Руслана Хазіпова виконала одну з головних ролей у фільмі «Дике поле», який буде представлено у рамках фестивалю.

До кінопрограми фестивалю увійшли чотири стрічки: 

Створені за підтримки Держкіно…

  • Істерн «Дике поле» – дебютний фільм Ярослава Лодигіна, який є екранізацією культового роману Сергія Жадана «Ворошиловград». Головний герой фільму змушений повернутися у своє рідне містечко на Донбасі. Його старший брат зник, і тепер герою доведеться захистити сімейний бізнес – стару бензоколонку. Фільм створено у копродукції України, Швейцарії та Нідерландів.
  • Містичний трилер Володимира Тихого «Брама» – стрічка, створена у копродукції України та США. Фільм вперше був представлений у рамках Талліннського кінофестивалю «Темні ночі». Головна героїня «Брами» у виконанні Ірми Вітовської – старенька Баба Пріся, яка з родиною живе у Чорнобильській зоні відчуження. У 2018 р. за цю роль Вітовська була відзначена Національною премією кінокритиків України «КІНОКОЛО» як найкраща акторка року.
  • Анімаційне пригодницьке фентезі «Викрадена принцеса» від української анімаційної студії Animagrad. Стрічка розповідає про мандрівного артиста Руслана, який рятує викрадену злим чарівником Чорномором принцесу.

Також у рамках фестивалю відбудеться ретроспективний показ фільму «Лебедине озеро. Зона», який свого часу став першою українською стрічкою, показаною на Міжнародному кінофестивалі у Торонто. Фільм Юрія Іллєнка за сценарієм Сергія Параджанова розповідає про кохання в'язня-втікача та жінки, яку він зустрічає біля монументу «Серп і молот». «Лебедине озеро. Зона» був відзначений премією Міжнародної асоціації кінокритиків FIPRESCI Каннського кінофестивалю.

На гостей «Української весни» чекають дискусія «П'ять років Революції гідності» письменника Сергія Жадана та драматурга Павла Ар'є та творча зустріч із Сергієм Жаданом в домі Товариства українців у Бельгії.

Фестиваль Ukrainian Spring триватиме з 15 по 17 березня. Подія відбувається за підтримки Посольства України в Бельгії, Державного агентства України з питань кіно, Товариства українців в Бельгії, Центру образотворчих мистецтв BOZAR та кінокомпанії Arthouse Traffic.

Держкіно

Коментарі