втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Російський кінорежисер Алєксандр Сокуров звернувся з відкритим листом до президента України Петра Порошенка та Папи Римського, в якому закликав "зробити все, щоб звільнення Олега Сенцова стало неминучим".

У зверненні до Порошенка Сокуров заявляє, що Сенцов "потрапив у молох політичної сутички України і Росії".

"По суті, Олег закликає політиків припинити конфронтацію і зробити конкретні дії лише у  напрямку досягнення незворотного миру. Крок за кроком, заглушаючи біль образ. ... Ніяка політична практика ніколи не могла вирішити нагальні проблеми цивілізації, ... а лише глибше заводила у глухий кут ... Підтвердження тому - все, що відбувається у відносинах України і РФ", - заявив Сокуров.

Він закликав Порошенка "забути, відкинути усі відкриті і приховані політичні резони і звернути погляд до вищих гуманітарних, гуманістичних інтересів українського народу і української культури".

"У житті великих політиків завжди виникає шанс стати новим, сильним, усвідомити, побачити нову дорогу, навіть якщо за спиною важкі поразки. ... Прошу хоча б Вас почати з чистого аркуша. ... Відпустіть без жодних умов усіх громадян РФ, хто перебуває в ув'язненні в Україні. Оголосіть безстроковий мораторій на будь-яку військову, дипломатичну, політичну конфронтацію. Зробіть все, щоб звільнення Сенцова стало б неминучим. Олег має жити, його життя залежить від нас та від вас", - заявив Сокуров.



У зверненні до Франциска Сокуров також зазначає, що Сенцов "потрапив у молох політичного протистояння України і РФ і був засуджений як людина, не згодна з тим, як розвивалися події в Криму".

"Прошу вас, заступіться за життя людини", - звернувся режисер до Папи Римського.

Нагадаємо, у грудні 2016 року Сокуров під час спільного засідання Ради з культури і мистецтва та Ради з російської мови

звернувся до Путіна з проханням переглянути судове рішення щодо Олега Сенцова, незаконно засудженого до 20 років позбавлення волі.

"Він режисер, ми маємо змагатися з ним на фестивалях, але замість цього він сидить у холодній російській в'язниці", - зазначив Сокуров.

Путін на це відповів, що питання щодо Сенцова може вирішити лише суд.

"Ніхто його не засуджував за погляди і позицію. Засудження відбулося за його наміри, які могли привести до дій терористичного характеру", - заявив Путін.

З 15 червня український омбудсмен Людмила Денісова перебуває в РФ з метою відвідування незаконно засуджених українців, але їй не дозволили зустрітися з жодним із політв'язнів - зокрема відмовили у допуску до Олега Сенцова, який голодує в російській колонії вже 47 день, до Романа Сущенка, Миколи Карпюка.

28 червня Денісова вчергове не змогла потрапити до колонії "Білий ведмідь" у Лабитнангі, щоб відвідати Олега Сенцова. 

29 червня український омбудсмен заявила, що поінформує міжнародні організації про порушення Росією міжнародних конвенцій, її мандату як омбудсмена та домовленостей президентів через недопуск до українських політв'язнів у Росії.

Також Денісова заявила, що Україна готова передати Росії 23 засуджених росіянв обмін на 23 українців, які утримуються в РФ.

У Кремлі визнали, що у переговорах щодо відвідування в РФ утримуваних осіб "є труднощі".

З проханням до Путіна про помилування Сенцова вже звернувся Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд, на що у Кремлі відповіли, що помилувати Сенцова на підставі цього прохання не можуть.

Політв'язень Олег Сенцов, якого утримують у колонії "Білий Ведмідь" у Лабитнангі (РФ), з 16 травня оголосив голодування з вимогою до РФ відпустити усіх незаконно утримуваних українців.

Українська правда

Коментарі