втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська

Невтомний критик американського імперіалізму, капіталізму та мілітаризму Олівер Стоун цього разу вирішив відпочити від політики і зняв динамічний, схожий на своїх же «Природжених вбивць», фільм. У його новій стрічці «Дикуни»/ Savages, що від 4 жовтня в українському прокаті, зійшлося кілька популярних кінематографічних тем: мексиканські наркокартелі, чоловіча дружба, кохання втрьох, і навіть оповідь про юних фінансових геніїв. Строкатість сюжету режисер підкреслив своїм фірмовим «клаптиковим» монтажем із розмаїттям декоративних монтажних вставок.

В основі "Дикунів" – однойменний роман Дона Вінслова. Він же став одним зі сценаристів картини. У фільмі йдеться про найкращих друзів Бена (Аарон Тайлор-Джонсон) та Чона (Тейлор Кітч), які заснували власну наркоімперію просто в маленькому каліфорнійському містечку. Геніальний фінансист Бен налагодив безперебійну роботу конопляних плантацій, а колишній військовий Чон дістав в Афганістані найкращі зерна марихуани.

Їхнім "ангелом у домі" є багата білявка Офелія (Блейк Лайвлі), яка щиро кохає обох друзів одночасно. Якось у Каліфорнію прибувають представники мексиканського наркокартелю та вимагають, аби хлопці вступили з ними в долю. Друзі відмовляються, і тоді бандити викрадають Офелію, в обмін на трирічну співпрацю. Бен та Чон розпочинають власну операцію з порятунку коханої дівчини.

Стоун знімає "Дикунів" так, ніби дев’яності ніколи не закінчувалися: у фільмі багато сексу, крові, неприкритого брутального насилля, чого в голлівудській продукції останнього часу дуже важко знайти.

В "Дикунах" знялися також ветерани культових бойовиків – Сальма Гаєк, Бенісіо Дель Торо та Джон Траволта. Такий акторський склад вкупі з навмисне "старомодною" естетикою фільму, викликає легке відчуття ностальгії за вже позаминулим десятиліттям та його кінематографом.

Режисер знімає свій фільм із незворушністю старого професіонала, включаючи у нього різні культурні посилання, як з історії кіно, так і з історії музики та живопису.

Втім, у картині знайшлося місце роздумам про ціну дружби, кохання, грошей та родинного щастя. Стоун ніколи не забуває про серйозний повчальний тон, і "Дикуни" не стали винятком. Тож після усіх негараздів він приводить своїх героїв до цілком нью-ейджевського фіналу, змушуючи шукати справжні цінності всередині самих себе.

УП. Життя, 05.10.2012

Коментарі