втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Анна Купінська 

Комік Адам Сендлер вже кілька років поспіль радує нас своїми ексцентричними комедіями з гумором, близьким до туалетного. Зовсім недавно в українських кінотеатрах крутили "Джека і Джилл", в якому Сендлер грав дві ролі – брата і сестри, а від 23 серпня на екрани вийшла комедія "Мій пацан"/ That's My Boy, де актор втілив татуся, старшого за свого сина лише на тринадцять чи чотирнадцять років.

Семикласник Донні по вуха закоханий у сексуальну вчительку Міс МакҐаррікл. Несподівано викладачка відповідає хлопцеві взаємністю і влаштовує йому кілька еротичних уроків прямо у школі. Коханців викривають, вагітну від Донні міс МакҐаррікл засуджують до тридцяти років ув’язнення за розбещення неповнолітнього, а самому хлопцеві наказують піклуватися про дитину, доки їй не виповниться вісімнадцять років.

Незабаром юний батько стає зіркою телебачення, заводить дружбу зі знаменитостями, а про його життя із сином, якого він назвав Ханом Соло (Енді Самберґ), навіть знімають фільм. Та через двадцять сім років Донні опиняється майже на дні: його слава минула, син покинув дім у вісімнадцять, змінив ім’я та уникає батька, старі друзі десь зникли, а податкова погрожує в’язницею. Єдине, що він навчився за всі ці роки – пити пиво літрами та грати роль невтомного секс-мачо без жодних моральних зобов’язань.

Аби не сісти у тюрму за борги, він домовляється із ведучим реаліті-шоу, що за п’ятдесят тисяч доларів приведе свого сина на побачення до матері у в’язницю. Донні дізнається, що Хан Соло, який став успішним менеджером великої компанії, збирається одружитися із симпатичною донькою багатіїв. Він приїздить до сина якраз перед весіллям  і намагається заманити його на телебачення так, щоби хлопець ні про що не здогадався.

Гумор картини тримається на нехитрому прийомі: якомога більше жартів про секс - непристойних та навіть огидних. Не обійдеться у фільмі без геронтофілії, інцесту та жартів про лайно. Втім, неосвічений простак Донні постає у фільмі носієм універсальної життєвої мудрості та проповідником справжнього кохання. Попри усі свої крамольні жарти та ризиковані вчинки, він "хороша людина", і попри свій спосіб життя, вірить у одну любов на все життя.

Як це часто трапляється, саме такі невибагливі фільми мають багату культурну базу. Комедія "Мій пацан" не є винятком. Донні є дитям сексуально розкріпачених вісімдесятих - десятиліття, яке породило еротичні трилери та відверті підліткові комедії. Він втілює собою стереотипного сексуально невтомного єврея, а його син унаочнює інший стереотип – єврея-невротика.

Спроби єврейського хлопця потрапити у коло американських протестантів-аристократів також часто ставали сюжетом кінострічок, бо саме так діяли і засновники Голлівуду, коли розпочинали свій бізнес. Зрештою, стрічка говорить, що кожен повинен знати свою ціну і місце і не намагатися переробити себе на догоду оточуючим.

Проте картину "Мій пацан" цікаво дивитися і без усіляких культурних розвідок. Загалом це зовсім не інтелектуальне видовище, яке простими словами розказує про те, що треба займатися сексом, радіти життю та любити свою родину. Ця картина якраз і цінна своєю відвертістю в сексуальних питаннях та легкістю, із якою вона їх артикулює, а цього вже давно бракує у більшості голлівудських картин.

УП. Життя, 24.08.2012

Коментарі