втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Сергій ВасильєвНСКУ

25 серпня 2015 року у Києві перед Посольством Російської Федерації в Україні відбувся мітинг «Свободу Олегу Сенцову і Олександру Кольченку!» із вимогою звільнити кримських бранців.

Мітинг організувала ініціативна група «Комітет солідарності», а підтримали українські кінематографісти, правозахисники й усі ті, кому небайдужа доля наших співгромадян, що стали заручниками російської влади у війні, яку та веде проти України.

Акція розпочалася о 14-й годині, коли у Ростові-на-Дону у Північно-Кавказькому окружному військовому суді зачитували вирок українським кінорежисеру й сценаристу, учаснику Сценарної Майстерні, Олегу Сенцову та активісту Олександру Кольченку, звинуваченим у тероризмі.

Попри те, що «справа», сфабрикована російськими силовими структурами, не трималася купи – ключовий свідок обвинувачення, уже засуджений Геннадій Афанасьєв відмовився від свідчень, розповівши, що обмовив Олега Сенцова під тиском, – ні в кого не було сумнівів, що суд слухняно задовольнить вимоги прокуратури і назве Олега Сенцова і Олександра Кольченка винними.

Зрештою, так і сталося. Під час мітингу організатори повідомили, що Олега Сенцова постановили ув’язнити на двадцять років, а Олександра Кольченка – на десять років. За тероризм. Хоча вчинені «терористичні акти», у яких звинуватили кримчан «вигадливі» російські слідчі, виглядали скоріше хуліганством.


Світлина: Юлія Сінькевич

На мітингу говорили про кінематографічний талант Олега Сенцова, його високий творчий потенціал і неагресивну гуманітарну діяльність в рамках «Автомайдану» під час Революції гідності й анексії Криму, що робили сфабриковані ФСБ звинувачення в тероризмі ще абсурднішими. Згадували чинну російську владу Володимира Путіна та організовані нею акції залякування і українців, і росіян, жертвами яких і стали кримські бранці. Говорили і про українську державу, яка могла би набагато активніше підтримувати українців-жертв російських репресій. Принаймні, взяти на себе витрати на оплату адвокатів для них, адже нині кошти на таке знаходять їх сім’ї та активісти.

На мітингу виступили кінорежисери Олег Фіалко і Володимир Тихий, представники Світового конгресу Українців, ініціативи «Євромайдан SOS», громадського об’єднання «Автомайдан». Організатори мітингу з «Комітету солідарності» зачитали останнє слово Олега Сенцова на суді, виголошене 19 серпня 2015 року, а також – листа Європейської кінакадемії до російської влади із вимогами забезпечити безпеку Олегу Сенцову; зняти звинувачення через недостатність доказів; негайно і беззастережно звільнити затриманих; забезпечити повну реабілітацію затриманих; ініціювати повне, оперативне і неупереджене розслідування свавільного затримання ФСБ Олега Сенцова, також його слів про застосування до нього тортур і притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, що Національна спілка кінематографістів України приєдналася до вимог Європейської кіноакадемії. Закликаємо українських кінематографістів, що вирішили підписати листа Європейської кіноакадемії, повідомити ваші ім’я та кінопрофесію на адресу [email protected].

Вимоги звільнити Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських громадян, яких нині утримує заручниками російська влада, лунали під стінами знелюдненої будівлі Посольства РФ в Україні, оточеної двома рядами парканів, обтягнутої колючим дротом, із забитими вікнами. Холодна глуха будівля – яскраве відображення чинної мертвотної російської влади, що прагне кожен живий громадянський порух перетворити на ніщо.

А втім, попри відсутність притомної реакції росіян на вимоги, прохання та заклики звільнити Олега Сенцова, Олександра Кольченка та решту українських громадян, які потрапили в російську каральну машину за свої політичні – власне, українські – погляди, учасники мітингу були переконані, що говорити про утримуваних Росією співвітчизників і виступати на їх захист обов’язково потрібно. І для них, і для самих себе: бранці мають знати, що на батьківщині їх не забуто, а ми повинні підтримувати їх, аби лишатися людьми.

Одночасно з мітингом під російським посольством в Україні акція на підтримку Олега Сенцова та Олександра Кольченка відбувалася у Парижі. Тут її під стінами російського посольства у Франції організувала український режисер Марія Кондакова. Прийшли не лише українці, що мешкають у Парижі, але й громадяни Франції, місцеві кінематографісти. Пізніше того ж дня акції з вимогами звільнити Олега Сенцова та Олександра Кольченка відбулися у Варшаві та Стокгольмі – перед посольствами Російської Федерації у Польщі та Швеції відповідно.

У київському мітингу «Свободу Олегу Сенцову і Олександру Кольченку!» взяли участь голова Національної спілки кінематографістів України кінознавець Сергій Тримбач, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, секретарі правління НСКУ: кінорежисери Володимир Тихий і Дмитро Томашпольський, кінокритикВолодимир Войтенко, члени Європейської кіноакадемії: кінорежисери Олена Фетісова і Мирослав Слабошпицький, продюсер Олена Слабошпицька і звукорежисер Сергій Степанський, продюсери Юрій Мінзянов,Андрій СуяркоВолодимир КозирЮлія Сінькевич і Сергій Галетій, кінорежисери Олег Фіалко, Олена Дем’яненко, Олег ЧорнийАнна АкулевичІван СауткінОлександр ІтигіловЖанна ДовгичОксана КазьмінаЛариса Артюгіна, актор Валерій Чигляєв, актриса і телеведуча Яніна Соколова, оператор Сергій Стефан, звукорежисер Артем Мостовий, кінокритик, член Міжнародної федерації кінопреси Олександр Гусєв та інші кінематографісти.

Коментарі