втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

ЗГУБИЛИСЬ РОКИ МОЛОДІЇ

19.09.2013


Сценарій ігрового короткометражного фільму за мотивами поеми Тараса Шевченка «Петрусь»

 Драма, хронометраж 10 хв.

Лоґлайн:
Від кохання можна втратити  розум - видана заміж за старого генерала, Ганнуся мучиться в нелюбові, а спалахнувши коханням до Петруся, вдається до крайнощів - задумує отруїти нелюба-чоловіка.


Микола Пимоненко. Вечоріє. 1900

Коментарі



Юрію, згоден. Дякую))

Написав Федір Янько, 16:31 08.10.2013


Федоре, молодість - хіба не переконливий посил вчинку героїні?
А "примітивний" в розумінні "спрощений" ( більше для глядача, для автора ж це кропітка робота) на основі якого дуже часто поучаються достойні речі.

Написав Юрій Сорока, 10:19 08.10.2013

Юрію, дякую, що помітили у простому щось: бачення з іншого боку, під іншим кутом очікував, бо ж коли взявся просто за поему «Петрусь», то виявилось що лінії Петруся, як такої, для кінематографічного жанру бракує. Відтак, у пошуку драматичнішої історії і взявся розвивати лінію Ганнусі, як основну…
До слова, за текстом, Шевченко в поемі героїню по імені не називає, вона для нього - просто генеральша (і тут уловлюється певний відсоток іронії) а з ним і певні сумніви щодо ставлення поета до героїні: в чомусь він виправдовує її вчинок, чи засуджує?

Якщо іти далі, то за поетичною структурою «Петруся», відсутній сильний, переконливий посил вчинку героїні… А звідси у сценарії й додаткові «штрихи» генералові… Ще, аби підсилити посил, довелося вдаватися до додаткової сцени-зустрічі із сумнівною жіночкою, котра, виходить, і підштовхнула до цього крайнього вчинку – до отруєння…

Сказати, що сюжет примітивний, я не сказав би…
Я ж бо – над ним сидів, працював)))

Написав Федір Янько, 18:14 07.10.2013

Оця простенька, здавалося б, річ, наводить на глибокі роздуми.
А що у нас вдалося в кіно з Шевченка? За великим рахунком? А нічого. То все, як казав мені Параджанов, «кіномакулатура». Втім, це окрема розмова, яка на часі.

Тому поважаю спробу п.Федора зрозуміти Шевченка, і вважаю, що це вдала спроба, адже маємо вишукану, народно-естетську річ, що дає шалені можливості .

Тут все є (примітивний бульварний сюжет і т.д) і все готово. Однак є й невелике побажання. На мою думку, очевидно, варто все дещо пом’якшити, збалансувати: Ганнуся не дитина і не наложниця, й у генерала треба прибрати карикатурні риси.

А ще така річ допоможе долати накинуті більшовиками стереотипи про українське село: один пан і решта усі кріпаки, поспіль!

Написав Юрій Сорока, 12:38 06.10.2013