втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Короткометражну стрічку учасника Сценарної Майстерні Володимира Тихого «Дідочок» відібрано до конкурсу 31-го Варшавського МКФ, який відбудеться у столиці Польщі від 9 до 18 жовтня 2015 року. Сценарій та його обговорення на СМ >>>

«Дідочок» – це дев'ятихвилинна абсурдна казка про всеперемагаючу любов Баби до свого Діда у світі тотальної старості, що розказана мовою епохи німого кіно, характеризує фільм кінокомпанія «Директорія Кіно».

На сайті Варшавського МКФ зазначено, що тут у Короткометражному конкурсі відбудеться світова прем'єра стрічки. 

«Головними героями фільму є неархетипові Дід і Баба, що крок за кроком рухаються крізь фільмові кліше, завершуючи свій шлях гротескним неприродним фіналом, який не видається абсурдним», – анонсує фільм Варшавський МКФ.

Більше про стрічку сказано в анотації до трейлеру: «Дідочок» – це «абсурдистська історія, що відображає сучасні проблеми України. Її розказано мовою німого кіно, пов'язуючи при тому сучасність і традиційний радянський соціалістичний реалізм. Класична образність імітує стару ідеологію, що суперечить авторському світогляду, відкриваючи шляхи викривлення реальності у пострадянському середовищі та демонструючи тим самим як культурні, політичні та економічні проблеми пов'язуються у військовий конфлікт».

У свою чергу, фонд «Розвиток України», який підтримав виробництво фільму, називає його «за жанром: саркастичною антиутопією, що зображує світ тоталітарної гармонії, де немає ані конкуренції поколінь, ані конкуренції ідей. За естетикою: чорно-білим кіно з форматом кадру 3х4, що наслідує манеру Олександра Довженка, Дзиги Вертова, Сергія Ейзенштейна».

Роль Баби зіграла актриса Київського академічного театру юного глядача на Липках Ліна Будник, яка, на жаль, пішла з життя 11 березня 2015 року.

Головну чоловічу роль у фільмі зіграв головний режисер Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Т.Г. Шевченка Олег Мосійчук (виконавець центральної ролі у фільмі Вікторії Трофіменко «Брати. Остання сповідь», що 24 вересня виходить в український кінопрокат).

Оператором фільму виступив Ярослав Пілунський, художником-постановником Михайло Левченко, звукорежисеромАнтон Байбаков, художником по костюмах стала Олена Гресь. Продюсери картини Володимир ТихийЯна СемерняІгор Савиченко та Олексій Москаленко.

Фільм вироблено кінокомпаніями FilmToaster production, Directory films та MentaldRive studio за підтримки фонду «Розвиток України».

Варшавський МКФ – один із найважливіших кінофестивалів Східної Європи, що входить до групи фестивалів класу «А». Минулого року на фестивалі було широко представлено український кінематограф. Зокрема «Поводир» Олеся Саніна, «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, «Моя русалка, моя Лореляй» Нани Джорджадзе та анімацію Анатолія Лавринишина, нагадує «Директорія Кіно».

Володимир Тихий уже брав участь у конкурсі Варшавського МКФ 2013 року зі стрічкою «Зелена кофта», що її також було представлено у конкурсі МКФ у Сан-Себастьяні (Іспанія), іншого фестивалю класу «А».

НСКУ

Коментарі