втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

29 червня в Берліні показом стрічки Мирослава Слабошпицького «Плем'я» розпочалися Дні українського кіна на підтримку кінорежисера й сценариста Олега Сенцова, учасника Сценарної Майстерні, вже понад рік незаконно утримуваного російскою владою за сфабрикованими звинуваченнями.

17 червня голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, режисер Ахтем Сеїтаблаєв та кінопродюсер Анна Паленчук зустрілися із журналістами на прес-конференції з нагоди проведення Днів українського кіно, аби розповісти про особливості заходу, передає Інформаційна агенція ПРО.

«Дні українського кіно на підтримку Олега Сенцова» проходитимуть у відомому німецькому кінотеатрі  «Babylon» з 29 червня по 2 липня. Раніше аналогічний захід вже збирав повні зали глядачів у містах України та у Тбілісі.

На відкритті події у Берліні очікується багато гостей, серед яких кінематографісти та дипломатичні представники різних країн.

Директор Берлінського МКФ Дітер Косслік зробив спеціальне відеозвернення, в якому розповів німецькій аудиторії, чому варто прийти і підтримати цю подію.

Пилип Іллєнко підкреслив: «Для нас дуже важливо підтримувати подібні заходи. За останній час ми провели дуже багато презентацій і показів українського кіно, в першу чергу в Європі. Ми працюємо над тим, щоб наша кіноіндустрія була впізнавана у світі. І тим більше це важливо, коли таким чином ми можемо привернути увагу на долю нашого колеги Олега Сенцова, який фактично став сьогодні заручником в тій складній ситуації, в якій опинилася наша держава в цілому».

Організатори повідомили, що під час фестивалю покажуть робочу версію документального фільму «Звільніть Олега Сенцова» російського режисера Аскольда Курова. Також відбудеться вже традиційний для Днів українського кіно показ дебютної стрічки Олега Сенцова «Гамер». В рамках заходу в Берліні вперше презентують книжку Олега «Рассказы».

В програмі заходу сучасні художні фільми «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, «Хайтарма» Ахтема Сеїтаблаєва, «Параджанов» Олени Фетисової та Сержа Аведікяна, «Поводир» Олеся Саніна і представники класичного українського кінематографа: «Тіні забутих предків – вогняні коні» Сергія Параджанова і «Навесні» Михайла Кауфмана. Відбудуться покази резонансної української документалістики (стрічок творчого об'єднання #Babylon'13, «Наша Надія» Володимира Тихого та «Все палає» Олександра Течинського, Олексія Солодунова та Дмитра Стойкова), а також найцікавіших вітчизняних короткометражних стрічок-учасників Київського міжнародного кінофестивалю короткометражних фільмів.


Анна Качко та Анна Паленчук перед кінотеатром Babylon

«Показ українських фільмів – це не лише ознайомлення з тим, на якому етапі чи в якому стані знаходиться сьогодні українське кіно. Доволі часто це стає певним актом просвіти. Спираючись на приклад показів «Хайтарми» (більше 20 країн), 15 хвилин ми після показу фільму говоримо власне про історію кримських татар, решта часу дискусій, які тривають від двох до трьох годин, як правило, присвячено ситуації в Україні», – зазначив Ахтем Сеїтаблаєв.

Проведення Днів українського кіно в Берліні ініціювали кінопродюсери Анна Качко та Анна Паленчук. До благодійного заходу долучилися  Міністерство закордонних справ Німеччини, Посольство України в Німеччині,  Берлінський міжнародний кінофестиваль, Одеський міжнародний кінофестиваль та Державне агентство України з питань кіно.

За матеріалами Інформаційної агенції ПРО та інформація НСКУ

Коментарі