втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

19 червня 2014 р.

Порошенку П.О.
Президентові України

Вельмишановний Пане Президенте!

Вітаємо Вас як Президента нашої країни і щиро зичимо  успішного виконання високих і непростих обов'язків очільника держави. Розуміємо, скільки невідкладних та важких завдань нині постає перед Вами.

Українська кіноспільнота звертається до Вас із закликом вжити  заходів щодо визволення з російського полону громадянина України кінорежисера Олега Сенцова.

Кримчанин Олег Сенцов дебютував повнометражним фільмом «Гамер» (2011), створеним у Криму та підтриманим на фінальній стадії виробництва Державним агентством України з питань кінематографа. Стрічка була учасником поважних європейських кінофорумів у Роттердамі та Вісбадені, отримала низку престижних нагород, зокрема, Приз світової організації кінокритиків на Одеському міжнародному кінофестивалі й приз Ґільдії кінокритиків та кінознавців Росії на фестивалі дебютів у Ханти-Мансійську. Олег готувався знімати свій наступний фільм «Носоріг», проект якого отримав підтримку кількох європейських фондів та фінансування від Української держави.

На початку грудня 2013 року Сенцов відклав фільмування картини через громадянсько-політичну кризу в Україні, до розв’язання якої вважав за свій патріотичний обов’язок безпосередньо долучитися.

Олег був «простим солдатом революції» на київському Майдані, затим допомагав українським військовим, що опинилися в скруті через російську анексію Криму.

11 травня російська ФСБ у Сімферополі затримала Олега Сенцова і ще трьох українських громадян з абсурдним звинуваченням у нібито підготуванні терористичного акту. Фактично, він був викрадений з Криму російськими спецслужбами й етапований до слідчого ізолятора, московської в’язниці Лєфортово. ФСБ звинуватила Сенцова в керуванні підготовкою терористичного акту під час якого мали бути підірвані пам’ятник Лєніну в Сімферополі й меморіал Вічного вогню та офіси кримських проросійських організацій. (Зауважимо, що жодних терактів не відбулося). Сенцову загрожує неправедне й показове судилище та тюремне ув’язнення до 20 років, що, вочевидь, має виконати роль застрашування для сотень тисяч українських патріотів у Криму.

Європейська кіноакадемія, Національна спілка кінематографістів України, російський КіноСоюз, Конфедерація спілок кінематографістів країн СНД і Балтії, широка українська кіноспільнота й громадські активісти увесь цей час активно виступають на захист Олега.

Олег Сенцов не визнає себе винним. Московський захисник Сенцова адвокат Дмітрій Дінзе подав скаргу до Слідчого комітету Росії, в якій вказав, що затриманий у Криму режисер в управлінні ФСБ в Сімферополі піддався тортурам – побиттю і погрозам.

Олег Сенцов є однією з тих людей честі, які словом і ділом відстоюють власну позицію, одним із тих, хто живе, керуючись принципами свободи слова й свободи думки. Ваша передвиборча кампанія пройшла під гаслом «Жити по-новому», але нове життя не може розпочатися, допоки люди, які його мужньо й до самозреченості відстоювали, безневинно страждають.

Під час інтерв’ю виданню «The Times» Олег сказав: «Моя країна, за свободу якої я боровся, мене не покине». Ми сподіваємося, що Ви як Президент України зможете це підтвердити, доклавши екстраординарних зусиль, спрямованих на негайне звільнення Олега Сенцова та інших українських громадян.

З повагою,

Від імені кінематографічної спільноти -

Голова НСКУ
Сергій Тримбач

Коментарі