втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

В Україні зафіксовано рекорд за касовими зборами українських фільмів в кінотеатрах. За 8 місяців 2023 року картини українського виробництва зібрали 192 млн грн, що на 12 млн грн більше, ніж за весь найуспішніший з точки зору касових зборів вітчизняного кіно 2019 рік.

Результат неповного 2023 року сформований передусім вдалим прокатом анімаційної стрічки "Мавка: лісова пісня", а також фільмом Антоніо Лукіча "Люксембург. Люксембург". "Мавка" досі демонструється на великих екранах, а її збори сягнули 164 млн грн.

Українські фільми тепер займають значну частину ринку. За словами гендиректорки Film.ua Group Вікторії Ярмощук, у 2022 році на них припадали 27% зборів, тоді як до війни цей показник коливався в межах 4-7%.

У кінці серпня, після виходу в прокат зоряної пари "Барбі" та "Оппенгеймера", частка українського кіно впаде до 21%. Чи залишається цей показник таким до кінця 2023 року, невідомо. Наразі є один реліз, здатний підтримати збори з українського кіно на високому рівні, – стрічка "Довбуш".

Деякі експерти переконані, що в наступні роки українське кіно не зможе повторити успіх 2023 року. Насамперед – через відсутність державної підтримки галузі під час війни. Утім, дослідження Єлизавети Алексіюк із Київської школи економіки показує, що "прямий зв'язок обсягу касових зборів і державної підтримки не простежується".

До 24 серпня збори в кінотеатрах перевищили показник усього 2022 року. Утім, вони навряд чи наблизяться до 2021 року і тим більше до 2019 року, який вважається золотим стандартом української індустрії.

Тут треба врахувати різницю в умовах роботи: за вісім місяців 2023 року в Україні показали 60 картин, тоді як до великої війни цей показник становив 160 картин на рік.

До того ж кінотеатри працюють у гірших умовах через втрату залів на тимчасово окупованих територіях і чверті населення, яке виїхало за кордон. Якщо в серпні 2021 року в країні працювали понад 400 залів, то фільм "Барбі" показували лише в трьохсот.

Середні гривневі збори з одного українського фільму у 2023 році набагато вищі, ніж у найуспішнішому доковідному 2019 році: картин у прокаті втричі менше, але кожна в середньому приносить 16 млн грн. Але треба враховувати велику інфляцію за цей період.

Коментарі