втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Фестиваль відбувся за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Міністерства інформаційної політики України та Київської міської державної адміністрації.

Офіційна церемонія нагородження 47-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» відбулася на Поштовій площі. На червону доріжку завітали Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, члени міжнародного журі фестивалю: актор Адріан Цвікер, продюсер Сергій Лавренюк, програмний директор Мінського міжнародного кінофестивалю «Лістапад» Ігор Сукманов, голова журі Клаудія Ландсберґер, композиторкаАлла Загайкевич, члени журі Національного конкурсу режисерка Марина Степанська,програмний директор Одеського міжнародного кінофестивалю Антельм Відо та директорка Талліннського кінофестивалю “Темні ночі”  Тііна Локк-Трамберґ, продюсер та  телеведучий Ігор Кондратюк, актриси Ірма Вітовська та Анна Кузіна, балерина Катерина Кухар тощо.

 Розпочалась церемонія із виступу соціально-лялькового кабаре «Це Шо».
 
Ведучими святкового вечора стали актори Лілія Яценко (виконавиця головної ролі у фільмі «Чужа молитва») та Андрій Ісаєнко («Субота» з картини «Кіборги»). 



Ґран-прі фестивалю та 10 000 доларів США отримав фільм «Святий»  Андріуса Блажевічюса. Це копродукція Литви та Польщі. Головну нагороду  режисеру вручила голова Міжнародного журі, продюсер із Нідерландів  Клаудія Ландсберґер:
«Було дуже важко вибрати переможця. Ми годинами обговорювали своє рішення, оскільки всі фільми були чудові. Тому я вважаю переможцями усіх номінантів, оскільки вони стали учасниками Міжнародного конкурсу  такого кінофестивалю. Я хочу відзначити розвиток українського кінематографу. Також важливо, що меценати сприяють розвитку кінофестивалю. Це дуже важливо».

Зі словами подяки до присутніх у залі звернувся режисер стрічки «Святий» Андріус Блажевічус:
«Я дуже вдячний кінофестивалю, що наш фільм став учасником Міжнародного конкурсу «Молодості» і хочу подякувти журі за те, що цей маленький фільм став переможцем такого великого кінофестивалю». 

У фільмі розповідається про провінційне литовське містечко, яке стикається з економічною кризою у 2008 році.
Спеціальну відзнаку журі отримав фільм «Вантаж» Огнєна Главонича. Кінострічка - копродукція одразу п‘ятьох країн: Сербії, Франції, Хорватії, Ірану та Катару. Фільм розповідає про хлопця, який працює водієм вантажівки в Сербії під час бомбардувань НАТО в 1999 році. І про його таємничий вантаж, який відкриє чоловікові нові горизонти. 

Приз за найкращий повнометражний фільм та 2 000 доларів США від меценатки фестивалю Людмили Русаліної отримала стрічка «Зимові брати» Глинура Палмасона (Данія, Ісландія, 2017). Нагороду вручила сама меценатка:
«Молодість» - це чудова можливість для молодих режисерів заявити про себе, а для нас з вами  - побачити шедеври світового кіно. Приємно, що  уряд та влада Києва підтримують цей фестиваль».

До столиці за нагородою приїхав продюсер кінокартини Пер Дамгаард Хансен. Від імені режисера та всієї команди він висловив подяку  глядачам кінофестивалю та членам журі. 
Найкращим короткометражним фільмом було визнано румунську стрічку «Блискуча нагла смерть» Серджіу Неґулічі (Румунія, 2017). Режисер також отримав 2 000 доларів. Режисеру не вдалося приїхати на церемонію, однак для гостей та учасників кінофестивалю він записав коротке відеопривітання. 
 
У Студентському конкурсі перемогу виборов фільм «Тісні зв’язки» польської режисерки Зофії Ковалевськоі. Вона також отримала грошовий приз у 2000 доларів.
 
«Це був мій дебютний фільм, тому це просто надзвичайна подорож. Я дуже рада, що він вам сподобався. Також хочу подякувати героям мого фільму - бабусі та дідусю, які погодилися взяти у ньому участь і довірили це мені», - зізналась Зофія. 
 
Спеціальну відзнаку отримав фільм «Брижі» режисера Свеє Матіаса Гленне (Норвегія, 2016).
Головний приз конкурсу  кіно для підлітків Molodist Teen Screen дістався фільму «Дитячий квиток» режисера з Індії  Саміда Каккада:
 
«Я дуже вдячний юному журі, сподіваюся, що колись ви відвідаєте  Мумбаї. Я також хочу сказати, що мій фільм був знятий у нетрях міста, де я зростав із своєю родиною - мамою, бабусею. Я маю надію на кращу долю для тих багатьох хлопчиків та дівчаток, які живуть там зараз». 
 
Сюжет фільму розповідає про двох братів, які мріють уперше в житті скуштувати піцу. І задля цього вони готові на все. Ця історія про дорослішання показує розрив між бажаннями та дійсністю.
 
Спеціальні відзнаки дістались фільмам «Супер-Модо» Лікаріона  Вайнайна (Кенія, Німеччина, 2018) та «За блакитними дверима» Маріуша Палєя (Польща, 2016).
 
Найкращою стрічкою  Національного конкурсу  визнали фільм  «Штангіст»  Дмитра Сухолиткого-Собчука. Режисер отримав  статуетку «Скіфський олень»  і сертифікат на 50 тисяч гривень від Дому освіти та культури «Майстер клас».
 
«Все, що у фільмі відбувалося, мало певні автобіографічні пласти, які відгукувалися, як в мені, так і в героїв фільму. Картина немає, крім закадрового голосу, професійних акторів. Але це справжні люди, про яких хотілося зробити ігрову картину», - розповів режисер.
 
Спеціальну відзнаку  «За делікатний погляд  і особливу інтонацію» отримав  фільм «Поза зоною»  Нікона  Романченко.  За сюжетом мати шукає свого сина у зоні бойових дій.
 
Також спеціальну відзнаку  «За тонке відтворення несвідомого світу» отримав фільм«Щасливі роки» режисерок - Світлани  Шимко та  Галини Ярманової. Це фільм-дослідження  про ЛГБТ-жінок в СРСР із використанням архівних відеоматеріалів. На церемонію нагородження завітали обидві жінки:
 
«Нам дуже приємно, що в часи, коли радикальні настрої в суспільстві поглиблюються, фільм про гетероприреченість знайшов своє місце на цьому фестивалі і здобув відзнаку», - зізналась Світлана Шимко.
 
«Ми сподіваємося, що фільмів, які знімають жінки, на фестивалі з кожним роком буде все більше», - додала Галина Ярманова.
 
У конкурсі ЛГБТК-фільмів «Молодості» «Сонячний зайчик» переміг фільм «Спадкоємиці» Марчело Мартінессі. Парагвайський режисер особисто отримав нагороду. У центрі картини —  історія одностатевої пари. Режисер визнає — сюжет фільму запозичив із спогадів дитинства:
 
«Я  мрію говорити багатьма мовами. Завжди, коли подорожуєш, хочеш говорити з людьми їхньою рідною мовою. Я дуже вдячний журі за цю нагороду. Ми хотіли показати  в цьому фільмі історію ЛГБТ-жінок таким чином, щоб вона була цікава усьому суспільству. На жаль, часто у суспільстві людей не переслідують за корупцію, тяжкі злочини, але нерідко негативно ставляться до тих, хто наважуються жити іншим життям».
 
У конкурсі  «Shoot & Play»  переможницею стала  молода режисерка  Анастасія Хоменко. Вона отримала приз від оператора державних лотерей «М.С.Л.» у розмірі 1 000 доларів США. Ім’я призерки  оголосили   директор з маркетингу компанії «М.С.Л.» Павло Вайсерота генеральний директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі:
 
«Я дуже вдячний компанії «М.С.Л», яка багато років підтримує кінофестиваль «Молодість». Сьогодні українське кіно дійсно знаходиться на підйомі і конкурс «Shoot & Play» надає можливість долучити і наших аматорів  до професійного українського кіно», - підкреслив пан Халпахчі.
 
Режисерка зізналась:
 
«Це спільна робота із моїм другом, він також режисер - початківець. Висловлюю вдячність всім організаторам за те, що надаєте можливість непрофесіоналам, проявити себе і взяти участь у конкурсі».
 
Приз глядацьких симпатій фестивалю отримав фільм польського режисера  Пьотра Домалевського «Тиха ніч».
 
Голова комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький отримав нагороду «Скіфський олень» «За вагомий  вклад у розвиток українського кіно».
 
 «Я сподіваюся, що українське кіно обрало вірний шлях. Але Ваша робота є досконалою, дуже вагомою та безпосередньо сприяє розвитку вітчизняного кінематографу», - підкреслив Андрій Халпахчі.
Микола Княжицький подякував фестивалю за нагороду:
«Я просто роблю свою роботу. На мою думку, кожен з нас розуміє, що ті люди, які гинули тут на Майдані, ті люди, які вмирали і продовжують вмирати на фронті, ті люди, які зараз голодують в Росії -  Олег Сенцов  та інші політв’язні - все це вони роблять, щоб ми не просто плакали та страждали, а заради того, щоб наша країна жила нормальним життям, щоб знімалося кіно, щоб раділи люди. Тому я хочу подякувати кожному, хто чесно робить свою роботу».
 
Загалом, на 47-й «Молодості» було представлено176 кінострічок. Учасниками фестивалю стали представники із 54-х країн світу. 
 
Наприкінці церемонії генеральний директор  фестивалю Андрій Халпахчі оголосив, що 48-й КМКФ «Молодість» відбудеться з 25 травня по 2 червня наступного року.

МКФ "Молодість"

Коментарі