втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Дивіться в мережі програму «Арґумент-Кіно» 36 випуск 18 сезону – ідеться про Тиждень швейцарського кіна, що триватиме на українських екранах від 15 до 22 червня.

Чим живе одна з найзагадковіших кінематографій Європи? Традиційно, Швейцарія привертає до себе увагу кінолюбів усього світу проведенням престижного фестивалю в місті Локарно. Але самі швейцарські фільми часом буває непросто розгледіти, адже вони вправно маскуються чи то під німецькі, а чи під французькі – через спільне виробництво із цими та іншими країнами та через відповідний мовний аспект.

Зокрема, у програмі “Тижня швецарського кіна” – цьогорічний оскарівський номінант і володар французької премії “Сезар”, анімаційна стрічка “Життя Кабачка”. Її створено спільно із Францією, але швейцарським режисером Клодом Барасом. І ця зворушлива історія веде про дев’ятирічного хлопчика, який наново вчиться радіти життю після смерти матері.

Ігрові стрічки також свідомі, сказати б, темних сторін життя. Так, спільна робота 10 режисерів під назвою “Батьківщина” розмірковує про долю країни на порозі природного катаклізму.

Драма “Марнославство” простежує шлях літнього архітектора від рішення покінчити життя самогубством до ймовірного душевного зцілення.

Іще одна драматична історія, хоча й з неприхованим комедійним настроєм. Називається “Я – Воротар” і розповідає про чоловіка, який відсидів у в’язниці за чужий злочин. Головний герой прагне розпочати нове життя, але виявляє, що в обставинах консервативної швейцарської глибинки зробити це зовсім не просто. 2014-го року ця картина здобула чотири національні кінопремії: за найкращі фільм, чоловічу роль, сценарій та музику.

Ну а відкриє міні-фестиваль абсурдистська комедія “Ласкаво просимо до Ісландії”, що в цілком символічному вимірі досліджує сучасне швейцарське суспільство. Режисер Фелікс Тісі пропонує глядачам яскравий зразок своєрідного, наголошено саркастичного швейцарського гумору, в основі якого лежать, на перший погляд, нездоланні розбіжності менталітетів різних представників країни. Утім, за умов винесення за чіткі географічні кордони, алегорична історія героїв фільму набуває правдивого загальноєвропейського значення...

 Традиційно у програмі – розгорнута інформація про інші кінотеатральні новинки. Зокрема, про французько-бельгійську комедію «Візьми мене штурмом», американськуа чорну комедію «Розваги дорослих дівчат», іспансько-колумбійську фантастичну драму «Орбіта 9», австрійсько-німецьку кіноінсталяцію «Маніфесто» з Кейт Бланшет у головній ролі та продовження популярного анімаційного фільму «Тачки 3».

Насамкінець – телеесеї про українського актора Віктора Демерташа, американську актрису Кірстен Данст, греко-кіпріотського режисера Міхаліса Какояніса, польського актора Цезарія Пазуру й класичний фільм Стенлі Кубріка «Лоліта» (1962) за романом Владіміра Набокова.

АРҐУМЕНТ-КІНО    

Коментарі