втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Вночі з 14 на 15 травня о 01:50 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» до Всесвітнього дня вишиванки, що цьогоріч відзначається 18 травня, у розмові з режисером Олександром Ткачуком ітиметься про його повнометражний  документальний фільм «Спадок нації».

Минулого року ця стрічка, авторкою ідеї й сценаристкою якої є Леся Воронюк,  демонструвалася в обмеженому кінотеатральному прокаті. Вона присвячена культурному феномену вишиванки – вишитої української сорочки. Спеціальні покази цієї стрічки в різних українських містах і за кордоном ткож тривають і 2017 року.

Гасло для картини вибране надзвичайно прикметне – «Вишити, щоб вижити». Адже через вишиванку прозирає доля цілого народу – і в прадавній природі вишивки, і в історіях сорочок, які злилися з драматичними долями конкретних людей з усіх куточків України.

Ця документальна кінокартина правдиво пізнавальна, але й емоційно насичена. Вона веде про те, що вишита сорочка є не тільки матеріальним, а й духовним спадком українського народу.

Етнографічна складова сюжету демонструє надзвичайне різноманіття унікальних орнаментів, які можна побачити на сорочках. Але чи не найціннішим є людський вимір історії, що виводить на екран людей, життя яких вишиванка змінила – поєднала, врятувала, або ж стала символом нескорености чи останньою надією…

Традиційно у програмі – розгорнута інформація про кінотеатральні новинки. Зокрема, про документальний фільм знаменитого австрійського режисера Ульриха Зайдля «Сафарі», а також про продовження культового космічного фільму жахів режисера Ридлі Скота – «Чужий: Заповіт» та анімаційну стрічку для родинного перегляду «Пташиний ульот».

Насамкінець – телеесеї про найвидатнішу актрису Класичного Голівуду Кетрін Гепберн, про одного з найвпливовіших американських режисерів минулого Френка Капру, а ще про два кіношедеври – фільм Інґмара Берґмана «Сьома печатка» (1957) та стрічку Віма Вендерса «Небо над Берліном» (1987).

**


Олександр Ткачук народився в Чернівцях 1990 року. Навчався у Чернівецькому університеті імени Юрія Федьковича і є маґістром політології. Працював як журналіст у газеті «Буковина» і на телебаченні. Професійний фотограф. 2014-15 років служив у Збройних силах України. Співзасновник та співорганізатор свята «Всесвітній день вишиванки». Знімав музичні кліпи, зокрема, для гурту «Гайдамаки». Автор проекту «Музика воїнів». Режисер повнометражного документального фільму «Спадок нації».

АРҐУМЕНТ-КІНО 

Коментарі