втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію повнометражного ігрового фільму 

Двоє молодих людей Дантур і Семибор йдуть по селу Чорнечина. Їм зустрічається чоловік, який шукає де мешкає місцевий знахар Орій. Семибор вказує куди йти, але чоловік чомусь не бачить помешкання. До знахаря заходять хлопці. Дантур прийшов тому, що йому цікаво чи спалахувала насправді риза на попу під час хрещення Нестора Махна. Орій показує як можна своєрідно подорожувати в часі, за його версією кожна старовинна річ накопичує інформацію, і цю інформацію можна зчитувати, можна зазирнути у визначений рік і потрапити до потрібного місця. Дантуру вдається таким чином подивитися у 1888 рік, але не зміг розгледіти таїнство хрещення.

Коли повертаються із села, їх під видом міліціонерів зупиняють двоє, перевіряють сумки ніби-то шукаючи мак. Хлопці розуміють, що це не міліціонери.

Вдома Дантур з Семибором працюють з архівними документами, приходить третій приятель Магадар, приносить картину, яку тільки що купив у будівельників, які розбирали старий будинок. Це портрет дівчинки років 9. В картині знаходять стару карту і текст, як дібратися до скарбів. Намагаються з’ясувати історію картини. Виходять на іконописця Свирида, який оповідає давню історію. Цю картину ще у 18 сторіччі намалював його прапрадід Бажан на прохання козака Коноплі. Козак просив намалювати його доньку, Бажан запевняв, що портрет написати не може, бо є погана прикмета, коли малює живих людей, вони невзабарі помирають. Конопля наполягає. Бажан починає портрет, та незабаром дівчина потонула. Конопля просить Бажана завершити портрет, Бажан не може без натури. Конопля обіцяє, що натура буде. Вночі до Бажана приходить мертва дівчинка і він завершує той самий портрет, який потім знайшов Магадар. Конопля розповідає Бажану, що у свій час в одному із бойових походів познайомився із індійським брахманом, який навчив як спілкуватися із потойбічними силами, і щоби повернути доньку домовився з Водяником, який погоджується повернути доньку на три ночі, навзаєм вимагає віддати знання і скарби.

Свирид між іншим розповідає історію, як зіткався із домовичком Васьком, який убив місцевого священика п’яницю.

Хлопці залишають Свириду портрет.

Вони в селі, де вказані координати на старовинній карті. Збирають інформацію. Спілкуються з місцевим п’яницею, який оповідає, що в річці на дні є зачароване місце, там скриня зі скарбами. Хлопці на пагорбі з якого видно на дні річки старовинну скриню, однак коли наближаються до річки, місцина міняється, дна не видно і скрині також. Хлопці діють згідно старої інструкції. Встановлюють на пагорбі щоглу. Приходе Степан. Намагається аби його взяли в долю, або ж пішли геть. Хлопці проганяють його. Вночі Степан приходить з приятелем, назріває поножовщина із застосуванням вогнепальної зброї, приятель Степана тікає. Хлопці погоджуються аби Степан приєднався. Коли піднявся місяць від щогли на річку впала тінь, по якій пішли приятелі. Семибор читає заклинання. Вони бачать Водяника, якому говорять умовне заклинання. Йдуть у підводне царство, де знаходять скриню з коштовностями і книгою. Книжку забирає Семибор, на заміну кладе томик «Капіталу» К. Маркса. Степан набиває кишені коштовностями. Коли вийшли на поверхню, Степан намагається заволодіти ще й книжкою.

Дантур вдома працює за ноутбуком. Йому телефонує невідома дівчина. Прохає зустрічі, код країни із якої здійснено дзвінок – Англія. На другий день приїхала дівчина Ладомира. Вона із Англії, розшукує свого тата професора Аретія Коваленка, який щез три роки тому, заплигнувши у, так званий, «потяг-привид». Ладомира звертається до Дантура, бо колись читала його статтю про подорожі у вимірах, а також провела власне розслідування і дізналася, що Дантур з командою практикують спілкування з іншими світами. Ладомира пропонує двадцять тисяч євро винагороди. Дантур знайомить Ладомиру з Семибором і Магадаром, кожен розповідає свою історію про те, як зіткався з незвіданим і що їх поєднує в групі. Магадар розповів історію, як його померла подруга прийшла з ним прощатися, а Семибор про те, як на одному весіллі зустрівся з дівчиною, що померла кілька сотень років тому.

Група їде в джипі. На станції «Гути» розділилися. Дантур, Ладомира і Семибор їдуть на кладовище, біля могили невідомої жінки Семибор робить приготування до ритуалу. Вночі на кладовищі утрьох. Семибор за допомоги книжки (яку забрав у Водяника) спілкується з іншим світом. Фотографія на могилі оживає. Трійця задає питання як потрапити на «потяг-привид». Магадар тим часом робить розрахунки, з’ясовує де найближчим часом відкриється портал між світами.

Учотирьох повертаються до Сум, де в суші-кав’ярні планують майбутню подорож. Дантур розповідає історію, як вони вперше практикували пошук відьми, яка тероризує село.

Магадара залишають на співочих терасах (давнє капище), де він має забезпечити вихід групі із іншого виміру. Дантур, Семибор і Ладомира біля полотна здійснюють ритуал, з’являється «потяг-привид», це старовинний поїзд із трьох вагонів. Заходять в останній вагон. Всередині знаходять професора Коваленка, який вивчає «книжку-часу», книжка у якій кожна сторінка нова і ніколи не повторюється, картинки «живі». У потязі Дантур зустрічається з Миколою Гоголем. Гоголь показує «місце неспокою», різновид пекла.

Професора з труднощами умовили зійти з потяга. Професор з Ладомирою їдуть до Англії. Ладомира на прощання відверто цілує Дантура.

Орій викликає Дантура, аби передати йому цінну книжку, за якою вже давно полюють міжнародні злочинці. Орій пояснює, що його час вичерпується, і з книжки скоро буде зняте закляття захисту. Дотепер спроби заволодіти книжкою були марні, бо злочинці не могли підійти до будинку знахаря. Дантур бере книжку. Біля річки накладає своє закляття.

Орій гине в результаті нападу на будинок. Дантур з друзями тікають до Краснокутська. Обирають закинутий хутір, де окошилися в закинутому будинку. Намагаються розшифрувати книжку. Зв’язуються з Ладомирою через скайп. Говорять, що їй з професором потрібно повернутися, аби знову проникнути на потяг-привид щоби там залишити книжку Орія. Вранці їх ледь не спіймали бандити, які запеленгували їх, бо зв’язувалися по модему. Друзі розуміють, що невидимий ворог застосував проти них потужних екстрасенсів. Вирішують на книжку накласти ще одне коло заклять. Аби зібрати інгредієнти їдуть до Сум. Щоби добути цвях з труни самогубці. Під час ексгумації з’ясовується, що за ними полює жінка-упир.

Повертаються в ліс, де біля каменя здійснюють ритуал-захист. На другий день їдуть до Борисполя зустрічають Ладомиру з професором, яких намагаються перехопити невідомі люди. Та нове закляття, робить трійцю невидимими для ворогів. Вони повертаються до Краснокутська, де професор робить приготування для переходу в інший вимір. Молоді люди тим часом захоплюють «язика», від якого дізнаються, що за ними полює кримінальний авторитет «Хан», а той, у свою чергу, виконує замовлення зарубіжного мільярдера Річарда Скрева.

Вночі Дантур з Ладомирою на березі річки кохаються, їх атакує жінка-упир, та сама, яка зустрілася на кладовищі у Сумах. Вони тікають до сховища, де барикадуються. Наступного дня за допомоги ритуалів «перепрограмовують» упиря, щоб полював на того, хто підняв його із могили. Дантур, Ладомира, Коваленко і Семибор переходять в інший вимір, повертаються на потяг. Коваленко вирішує залишитися на потязі назавжди. Друзі за допомоги професора викрадають «Хана» і поміщають його в «місці неспокою». Коли повертаються у свій вимір, з’ясовується, що Магадара викрали бандити. Маючи телепатичний зв'язок з професором Коваленком знаходять і звільняють Магадара. Користуючись допомогою Коваленка, підчищають рахунки Річарда Скрева.

Група їде до екстрасенса, який допомагав бандитам. Це знахарка із Чернігівщини. З’ясовується, що стареньку надурили, запевнивши, що допомагає викрити злодіїв. Тут же друзі знайомляться із чоловіком, який прохає допомоги розібратися із сектою «Царство Мардука», яка захопила в тенета його сина.

Дантур проводжає Ладомиру до Англії.

Друзі впроваджують у секту Магадара, якого сектанти планують залучити до лав за допомогою своїх ритуалів. Як з’ясовується, ритуали секти підкріплені спец ефектами і мають відбутися на цвинтарі. Під час театралізованої вистави «Царства Мардука» друзі викликають справжніх духів, які розганяють зборище сектантів.

Дантур з Ладомирою вінчаються за рідновірським звичаєм на березі Дніпра.

Коментарі