втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Андрій Курков



Український письменник, сценарист. Народився 23 квітня 1961 року в селі Будоґощ  Ленінградської обл.

Закінчив Київський державний педагогічний інститут іноземних мов (1983). Закінчив Школу перекладачів японської мови.

Працював редактором видавництва «Дніпро», сценаристом на кіностудії ім. Олександра Довженка, викладав у Белл Колледжі (Кембридж, Англія).

Від 1988 року є членом Англійського ПЕН-клубу; також є віце-президентом Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу. Член Спілки кінематографістів України (1993) та Національної спілки письменників (1994). Від 1998 року є членом Європейської кіноакадемії та постійним членом журі щорічної премії Європейської кіноакадемії.

Автор численних романів та повістей. Останній за часом виходу роман – «Львівська гастроль Джимі Хендрікса» (2012).

Курков – єдиний письменник з країн пострадянського простору, чиї книжки потрапляли до топ-десятки європейських бестселерів. Його найпопулярніший роман «Пікнік на льоду» було продано в Україні накладом 150 тисяч примірників – більше, ніж будь-яку іншу книжку будь-якого іншого сучасного українського письменника. Книжки Куркова перекладені 36 мовами.

Автор понад 20 сценаріїв ігрових та документальних фільмів, зокрема „Вихід” (1989), „Яма” (1990, у співавт.), «Ніч про кохання» „Єлісейські поля”(1993), „Приятель небіжчика” (1997, Номінація на приз Європейської кіноакадемії „Фелікс”).

Сценарії та синопсиси