втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Європейська кіноакадемія та EFA Productions оголосили так званий довгий список фільмів, з яких будуть обрані номінанти на Європейський кіноприз (European Film Awards) – європейський аналог “Оскара”.

У список увійшли 49 картин з 35 європейських країн, в тому числі "Донбас" Сергія ЛОЗНИЦІ (створювався у копродукції України, Німеччини, Франції та Нідерландів) і "Гірська жінка: на війні" - ісландо-франко-український фільм, зроблений за участю України (режисер - Бенедикт ЕРЛІНГССОН). Про обидві роботи “День” уже писав: “Хроніка вивернутого світу. Анатомія постправди в «Донбасі» Сергія Лозниці” (2 серпня ц. р.) та “Апокаліптична комедія” (20 липня). Обидві вже відзначені на Канському кінофестивалі: “Донбас” - призом за найкращу режисуру в програмі «Особливий погляд», "Гірська жінка: на війні"  - нагородою Консорціуму письменників і композиторів (SACD) у “Тижні кінокритики”.

Конкуренція буде щільною. По суті, ці 49 – найцікавіші європейські картини, що вийшли протягом останнього сезону. Українські глядачі вже могли бачити на Одеському фестивалі “Холодну війну” поляка Павла Павліковського (приз за найкращу режисуру в Канах) та бельгійсько-нідерландську “Дічину” (режисер - Лукас Дхонт, “Золота камера” як найкращому дебютанту Канн). “Обличчя” Малогжати Шумовської (Польща) має Гран-прі журі Берлінале, а британська комедія “Паддінгтон-2” (Пол Кінг) є одним з хітів міжнародного прокату (220 мільйонів касових зборів при 50-мільйонному бюджеті). А ось трилер “Дім, який збудував Джек” не має фестивальних нагород, проте ім’я його режисера – Лар фон Трієр, і цього вже цілком досить, аби звернути на нього увагу. Відзнаки й гучні імена є практично в кожному проекті.


В найближчі тижні понад 3500 членів Європейської кіноакадемії проголосують за номінації в категоріях “найкращий європейський фільм ", “найкращий режисер”, “найкращий актор”, “найкраща актриса”, “найкращий сценарист”. Номінації (інакше кажучи, короткий список) будуть оголошені 10 листопада на Севільському європейському кінофестивалі в Іспанії. Журі, що складається з 8 членів, окремо прийме рішення щодо переможців у категоріях "європейський оператор", "монтаж", "художник", "костюми", "грим", “композитор”, “звукорежисер”, а також - уперше – “художник візуальних ефектів”.

Варто нагадати, що першим українським фільмом, який отримав Європейський кіноприз, стало “Плем’я” (режисер Мирослав СЛАБОШПИЦЬКИЙ, 2014),  визнане кіноакадеміками «Відкриттям року».

Церемонія нагородження переможців 31-го European Film Awards пройде 15 грудня у Севільї.

Дмитро Десятерик, “День”

Коментарі