втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Солдати не вмирають

31.07.2018


Синопсис ігрового короткометражного фільму

Коля знаходить у шафі старий годинник і продає його в ломбард, щоб купити наркотики. Мати – Соня - сварить Колю та розповідає йому історію власника годинника – її покійного батька та діда Колі, який пройшов війну на Сході України.

Розповідь Соні повертає нас у сьогодення в містечко Ізмаїл на Харківщині. Головний герой Коля – закоханий у дівчину Настю. Йому наплювати на події в країні та війну. Його суперник – син чиновника Женя, який з батьком займається контрабандою спиртного та зброї сепаратистам. Аби усунути конкурента, Женя підмовляє дядька–воєнкома призвати Колю в армію. Колю призивають разом з другом Васею. Під час навчань на полігоні друзі знайомляться з боягузом Тарасом та дядьком Сашею.

Четвірка потрапляє в зону бойових дій. Коля під час обстрілу рятує дівчинку Соню, яку Тарас хоче вбити – аби не плакала та не привертала увагу бойовиків. Бойовики все-таки знаходять Колю й Тараса з дівчинкою і думають, що Коля хотів її вбити.

У полоні в лідера бойовиків Кульгавого і його правої руки Кощія Коля і Тарас знаходять дядька Сашу та Васю. Коля, дядько Саша та Вася не йдуть на співробітництво з бойовиками. Тарас охоче розповідає їм усі відомості, сподіваючись на звільнення.

Соня розповідає мамі Тані (співжителька Кульгавого), що Коля врятував її. Таня просить починає носити їжу полоненим і закохується в Колю. Кульгавого вбивають найманці Кощія – останній стає лідером.

Женя продає контрабанду самому Кощієві, дізнається, що Коля у полоні, й провокує Кощія розстріляти Колю.

Полонені пробують втекти, але їм перешкоджає зрада Тараса та Кощій. Бойовики розстрілюють четвірку. Колі вдається вижити і втекти. Він ховається в закинутій будівлі. Його знаходить Тетяна. Коля просить її принести йому зброю, аби помститися Кощію за смерть товаришів, а самій радить втікати за лінію фронту.

Тим часом  в Ізмаїлі Женя через знайомих підставляє маму Насті – дрібну чиновницю  і її заарештовують за хабар. Потім Женя визволяє жінку з в’язниці, будуючи собі образ героя в очах Насті. Настя погоджується вийти за нього заміж, не чекаючи Колю, який, нібито, загинув у полоні.

Таня приносить Колі тротилові шашки та стару мобілку, аби бути на зв’язку. Її здає один з місцевих – випадкових свідків. Кощій шантажує Колю, погрожуючи вбити Таню та Соню. Коля пробирається до штабу бойовиків, захопивши по дорозі в полон одного з них.

У штабі Коля, обдуривши бойовиків, намагається взяти в полон Кощія, але спроба провалюється. Бойовики вбивають Таню. Коля бреше, що він замінував штаб бойовиків, як доказ демонструє тротилову шашку. Колю везуть на склад, аби показати, де закладена бомба. Там Коля втікає, взявши мобільний телефон Кощія, підриває склад, рятує маленьку Соню та з допомогою місцевого мешканця втікає на українську територію.

Після цього Коля разом з військовими, скориставшись мобільним телефоном Кощія та прикинувшись сепаратистами, затримують Женю на гарячому – під час продажу контрабанди.

Коля усиновлює Соню і знову іде на війну.  Тепер він розуміє, що як не він, то хто.

Майбутнє. Онук Колі (також Коля) після розповіді матері Соні йде в ломбард, щоб забрати годинник. Там він конфліктує з приймальником і одержує вогнепальне поранення. Коля приносить додому годинник та помирає на руках матері.

Коментарі