втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію повнометражного ігрового фільму присвячений учасникам національно-визвольної боротьби другої половини ХХ століття. За мотивами документальної повісті Івана Губки.


Жанр – героїчна драма.

Місце дії –  села, база УПА, конспіративні квартири, криївки, слідча тюрма НКВД (КГБ), психіатрична лікарня.

Натура – зимові, осінні, літні українські краєвиди, ліс.

Головні дійові особи – підпільниця Софія Лагодич (реальна історична особа), бойовик  “Мар’ян”, слідчий НКВД (КГБ) Кравцов, головний лікар психлікарні Москаленко. Усі – особистості нерядові, сильні, вольові.

Суть історії – багаторічна, упродовж двадцяти років, боротьба національно-свідомої людини проти загарбницької тоталітарної машини і перемога над нею.  Та обставина, що перемогу над системою здобуває жінка, додає цій історії особливої переконливості і зворушливості.

Інтрига. Наша героїня, потрапивши в руки МГБ, незважаючи на жахливі тортури, відмовляється назвати не тільки товаришів по зброї, а навіть і своє власне ім’я та прізвище. Причина – присяга, яку вона склала перед Богом і Україною, що ні за яких умов не буде співпрацювати з ворогом.

Оточення головних дійових осіб: хворі у психіатричній лікарні, бійці підпілля , дівчата-зв’язкові, медперсонал, конвоїри, господарі конспіративних квартир – яскраві, колоритні персонажі, які кожен по-своєму доповнюють картину національно-визвольної боротьби і умов, в яких вона точилася.

Музичне оформлення фільму - на основі стрілецької пісенної творчості у стилістиці романтичної піднесеності.

Софія Лагодич з юних літ була учасницею підпільної боротьби спочатку проти німців , а відтак і проти радянського режиму. Поступово зростала її вага, впливи у підпіллі і,  відповідно, поінформованість. На момент її арешту зі зброєю в руках вона була людиною, яка знала надзвичайно багато, і її зрада могла б завдати підпіллю непоправної шкоди. Героїзм Софії в тому, що вона взагалі відмовилася давати будь-які свідчення, погодившись назвати тільки своє підпільне псевдо “Ліда”. Вона пройде через весь фільм під цим псевдонімом і тільки в самому кінці автори титром повідомлять справжнє ім’я  героїні.

Вона зберігатиме свою таємницю і відомі їй таємниці підпілля упродовж майже чотирьох десятиліть. За цей час Софія витримала катування й допити у слідчій тюрмі НКВД (КГБ), примусове “лікування” у психлікарні. І не тільки витримала, вона здобула перемогу над своїми катами, над тоталітарною системою. А багатьом людям, зокрема, головному лікареві психлікарні, відкрила очі на сенс і героїку визвольної боротьби і перетворила його на свого таємного союзника. Історія  життя героїні і, відповідно, сюжет фільму,  наповнені  глибинним драматизмом, гострими сюжетними поворотами, будуть хорошим прикладом для молоді, якій випало щастя розбудовувати незалежну Україну.

Коментарі