втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Жанр: Історична драма, біографія
Формат: повнометражний фільм або 4-серійний телефільм
Час та місце дії: Львів, Відень, перша половина XX ст.

Лоґлайн

Молодший син геніального композитора Амадея Моцарта – Франц – намагаючись реалізувати свій музичний талант і уникнути порівняння з батьком, утікає з Відня до Львова, де досягає небувалих вершин слави, але втрачає все через нав’язливу манію.


Бюст Франца-Ксавера-Вольфґанґа Моцарта,
Львів, Україна. Скульптор Володимир Цісарик

Синопсис

Франц Ксавер Моцарт – син Вольфганга Амадея Моцарта. Народився незадовго до смерті великого композитора. Франц успадкував від батька музичний талант, однак усе життя несе на собі тягар батькової слави. 

18-річним хлопцем Франц покидає рідний дім у Відні, намагаючись позбутися постійного порівняння з батьком. І переїжджає у Львів. У цей час місто перебуває у складі Австро-Угорської імперії. Франц працює гувернером і вчителем музики в будинку імперського радника – Людвіга Кавалькабо. Вчить грати на піаніно його дружину Жозефіну та їхню дочку Юлію.

У Львові розкривається музичний талант Франца: він пише музичні твори, які високо оцінюють музичні критики, успішно гастролює Україною. Водночас усвідомлення того, що батько завжди буде генієм, а він – лише талановитим музикантом, морально «з’їдає» його.

Паралельно розвивається любовна драма. У Франца закохується Жозефіна Кавалькабо. Вона навіть готова розірвати стосунки зі своїм чоловіком. Франц їй підігрує, однак не наважується переступити межу платонічних зітхань. Пояснює це тим, що не може дозволити собі ризикувати репутацією коханої, поки не буде впевнений, що здатен її забезпечити.

Насправді Моцарт залежний від чоловіка Жозефіни – графа Кавалькабо. Адже той фінансує його концерти, гастролі, керівництво хором святої Цецилії. І взагалі своїм кар’єрними злетом у Львові Франц багато в чому завдячує саме графу Кавалькабо. Франц Моцарт розривається між любов’ю до Жозефіни й залежністю від її багатого чоловіка. Він не знає, як вчинити, і дедалі більше терзається сумнівами. А тим часом дочка Жозефіни – красуня Юлія, яка теж бере у нього уроки, будить у ньому пристрасть і врешті спокушає до плотських утіх.

Коли про їхню інтригу дізнаються Жозефіна і сам граф, Франца зі скандалом виганяють з дому Кавалькабо.

Від життя на вулиці Моцарта рятує Кароль Ліпінський – відомий скрипаль. Обидва часто давали спільні концерти. На цей момент Франц уже прикладається до чарки і його комплекс неповноцінності доповнює нав’язлива параноя. Франц підозрює, що вся справа в генах: його справжнім батьком є зовсім не Амадей Моцарт, а Антоніо Сальєрі. Той самий, який нібито отруїв Амадея Моцарта і який був учителем Франца.

Франц вирушає на пошуки старого Сальєрі, щоб докопатися до правди і довести європейській публіці свою геніальність. Відень стає для нього радше холодним душем, бо сімейні таємниці не так легко розкрити. До того ж, любов до Жозефіни, яку він нарешті усвідомив уповні, кличе повернутися до Львова… 

Коментарі