втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію ігрового повнометражного фільму
Жанрові ознаки: трагікомедія, трилер 

Сценарій фільму називається «Тоталізатор», оскільки вся історія відбувається навколо азартної гри, в якій приймаються ставки на виграш.

Головний герой - єдиний підприємець села Весела Пасіка, господарський і дбайливий чоловік Василь Воловик. Він любить і вміє заробляти гроші. Василь тримає в селі магазин, приймальний пункт металобрухту, відгодовує бичків і свиней. Здавалося б, це все, на чому можна заробити в глухій, забутій Богом і начальством селі, навіть дільничний міліціонер тут рідкісний гість – роками не з’являється.

Але Василь придумує нове джерело доходу і в таких умовах: він відкриває тоталізатор, з якого буде мати свій відсоток. Правила прості: гравець, який угадав, хто в їхньому селі помре наступним, отримує виграш. Якщо небіжчика не вгадає ніхто, - гроші залишаються в касі, переносяться на наступний тур.

Василь збирає громаду й виступає з ініціативою. Односельці не зразу сприймають Василеву затію позитивно.

- А скільки можна виграти в тому твоєму каталізаторі?

- Можна не тільки виграти, а й куш зірвати,- пояснює він.

- Скільки це в грошах?

- Тисячні виграші можливі.

- О! То це міняє суть діла! - вигукує хтось.

- Василь - золота голова! - гудить народ.

 Отже, після нетривалих дискусій і коливань земляки відгукуються на ідею Василя й охоче роблять ставки.

Тільки Сердюки, закляті вороги Воловиків, виступають проти, засуджують цю гріховну справу - заробляти на мертвих, робити ставки на живих. Їх підтримують кілька прибічників.

Спочатку кілька людей виграють, пробуджуючи інтерес інших до гри, а потім - як відрізає: настає смуга, коли довго-довго ніхто не може вгадати, оскільки в кожному черговому турі тоталізатора смерть наздоганяє тих, на кого ніхто не думав і не ставив.

Джекпот виростає до величезної для села суми. Азартом охоплені всі! Жага смерті ближнього охоплює все село!

У гонитві за дармовими грошима селяни починають забувати про Божі Заповіді, всі гріхи світу вилізають на поверхню. Обман, зрада, підступність, жорстокість: усі засоби йдуть у хід - лише б добратися до великих грошей. Люди всякими способами й хитрощами намагаються прискорити кінець тих, на кого зробили ставку самі, та, одночасно, вберегти, продовжити  життя сусідів, на яких поставили інші односельці-гравці.

Жахливі, трагічні події призводять Василя до думки ліквідувати своє дітище. Він хоче, щоб люди ходили до церкви й молилися, а не прагнули нажитися на смертях земляків.

Але односельці проти: вони осуджують Воловика за те, що він позбавляє їх розваги та можливості вигравати легкі гроші.

Також дільничний міліціонер, який отримує з Василя відсоток від усіх доходів, наполягає на тому, щоб той не закривав тоталізатор. Представник держави вважає, що ідею Василя потрібно, навпаки,- підтримати, поширити на їхній район.

Василь йде проти волі земляків і дільничного, перебудовує магазин у церкву.

Але незабаром можливість робити ставки на смерть повертається: дільничний повідомив про ініціативу Василя районному начальству, районне начальство доповіло в область, район вийшов з пропозицією до столиці…

І от у селі (як, очевидно, і в інших населених пунктах) влада встановлює кіоск з вивіскою «Національний тоталізатор. Веселопасічанська філія». Гра стає державною "забавою".

Василь дзвонить у дзвін - як у порожнечу: ніхто не чує дзвонів.

Кінець фільму

***

Історія побудована таким чином, що глядачі мимоволі стають співучасниками подій у Веселій Пасіці, самі намагаються вгадати, хто ж помре насправді. І хоча вони позбавлені можливості робити свої ставки, все ж не можуть відірватися від екрана до самого кінця. Є надія, що так воно і станеться.

Фільм насичений безліччю гарних і глибоких сцен, епізодів, включає в себе кілька сюжетних ліній, несподіваних поворотних пунктів. Гумор (місцями - чорний), напруження, страх підтримують інтерес до видовища. А згадана вище розв'язка застає глядачів зненацька.

Думається, що видовище буде цікаво мислячої аудиторії 18 +, висловлюючись по-телевізійному.

Хоча історія відбувається в українському селі, виведена до крайності ідея фільму - проста людина, яка не має Бога за душею, є джерелом легкої наживи держави - близька й зрозуміла в будь-якому суспільстві. Ще один меседж твору: люди! звіряйте свої вчинки з Заповідями.  

З високою вірогідністю можна припустити, що цей фільм буде зрозумілий і цікавий як в країнах СНД, так і в цивілізованому світі.

Потрібно зазначити, що в 2011-му році літературний сценарій "Тоталізатор" став переможцем конкурсу Спілки кінематографістів України «Нове українське кіно», в 2012-му отримав диплом міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Закінчити представлення фільму хочеться тим, чим починається сценарій - епіграфом з Біблії:
«Народе ти Мій, - твої провідники вчинили блудячим тебе і дорогу стежок твоїх сплутали!».

Коментарі