втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

У Херсоні від 28 до 30 вересня 2015 року проходив – під патронатом світової кіноаматорської організації UNICA, що діє під егідою ЮНЕСКО, – X Міжнародний кінофестиваль аматорського, студентського та некомерційного професійного кіно «Кінокімерія». 

Ювілейний форум кіноаматорів України став своєрідним підсумком роботи вітчизняних аматорів за десять років. За цей час на фестивалі було переглянуто понад тисячу конкурсних фільмів більше ніж 20 тисячами глядачів!

З 2008 року «Кінокімерія» є офіційним представником вітчизняних кіноаматорів на міжнародному форумі аматорського некомерційного кіно UNICA, який проводиться, за статутом організації, щороку в іншій країні.

За роки участі в цьому високоповажному форумі делегація України жодного разу не поверталась без медалей та нагород різного ґатунку, зокрема, Ґран-прі в номінації «Однохвилинний фільм» в м. Русе (Болгарія) отримав фільм «Камінь» режисера Андрія Богуна, а Золотої медалі в номінації «Ігровий фільм» у м. П’єштяни (Словаччина) вдостоєно стрічку «Не менше 50 кг» режисерки Марини Артеменко.

Серед аматорів-учасників фестивалю є такі, що вже закінчили чи ще вчаться в кінематографічних вишах.

В межах фестивалю вже восьмий рік проводиться всеукраїнський фотоконкурс «Кіно», де конкурують найкращі фотороботи кіноаматорів, що належать до великої сімі’ї кінокімерійців.

2015 року на фестиваль було надіслано понад 170 робіт з України та з-поза її меж – з Австрії, Білорусі, Болгарії, Грузії, Естонії, Казахстану, Нідерландів, Македонії, Сербії, Франції та ін. Зрештою, відбіркова комісія включила до конкурсної програми 131 фільм.       

Переглядали конкурсні фільми аматори та професійне журі.

Цього року журі складалося зі знаних українських кінематографістів під проводом письменника й сценариста, секретаря Правління НСКУ Богдана Жолдака. Членами  журi були: Жан-Клод Лєжосне (Jean Claude Lejosne), представник вiд UNICA, композитор Володимир Губа, актор Юрiй Рудченко, кінознавець, секретар Правління НСКУ Володимир Войтенко, молоді режисери та сценаристи Софія Лаврів, Марина Артеменко та Оксана Артеменко, а також Юрій Рiпенко, викладач КНУ театру, кіно і телебачення імені I.К. Карпенко-Карого; секретарем журі виступив сценарист і письменник Владислав Таранюк.

Відкриття фестивалю вилилося в дискусійний вечір «Аматорське кіно в Україні». Згодом члени журі дали інтерв’ю місцевому телеканалу «Скіфія», а майстер-класи композитора Володимира Губи «Майстерність музичного оформлення фільмів» та Юрія Рудченка «Сценарна майстерність» зібрали вдячних слухачів та активних учасників.

Перегляди програми кінофесту традиційно пройшли у великій залі херсонського кіноконцертного комплексу «Ювілейний», завершенням чого стало жваве обговорення робіт аматорів із членами журі.

На закритті «Кінокімерії» учасників фестивалю та гостей вітали керівники місцевої влади, звучали пісні та концертні номери, представлені студентами профільних вишів та професійними акторами Херсонщини. З вітальним словом до кіноаматорів звернувся голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, який запросив  переможців на «Відлуння фестивалю «Кінокімерія – 2015», яке традиційно відбудеться в столичному Будинку кіно в листопаді цього року.

Також з вітальним словом виступив представник Державного агентства України з питань кіно Артем Голосов. 

Своєю чергою, у вітальному слові Жан-Клод Лєжосне відзначив високий художній рівень українських аматорських робіт. Особливе ж зачудування закордонного гостя викликав вік кінокімерійців-конкурсантів – переважно молодь, адже більшістю учасників фестивалю UNICA є люди літнього віку! Він висловив упевненість, що незабаром фестиваль UNICA обов’язково має бути проведений в Україні, принагідно зазначивши, що для цього, безумовно, має бути добра воля керівництва країни, яка вибрала євроінтеграційний шлях розвитку.

На церемонії закриття кінофоруму всі номінанти отримали оригінальні дипломи, спеціально виготовлені до десятилітнього ювілею фесту, а володарі першого  місця вдостоїлися особливого призу у вигляді кристалу з голографічним зображенням Кімерійської цариці, що є символом фестивалю.

         ПЕРЕМОЖЦІ ФЕСТИВАЛЮ «КІНОКІМЕРІЯ» 2015 РОКУ:

І. Найкращий фільм дитячо-юнацьких студій.

1 місце: Сліди на піску (режисери Олександра Матяш, Поліна Корнюшенко, КНПЗ «Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка”», м. Дніпропетровськ).

2 місце. Fata Morgana (режисер Даниіл Пінько та ін., Студія кіно та  телебачення «Альфа», м. Полтава).

3 місце. Січовий козак Ріг (режисер Кароліна Пилипенко та ін., КНПЗ «Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка”», м. Дніпропетровськ).

 ІІ. Найкращий аматорський фільм.

1 місце: Чужі найближчі (режисер Сергій Анашкін, м. Південний, Одеська обл.).

2 місце. Постріл (режисер Андрій Богун, с. Мала Олександрівка, Херсонська обл.).

3 місце. На горошині (режисер Олександр Юдін, студія Mause Cinema, студія Totem, м. Херсон).

ІІІ . Найкращий студентський фільм.

1 місце: Звідки ти, чорна валка, пташина зграє? (режисери Анжела Богаченко, Владіус Монк, м. Київ, м. Івано-Франківськ).

2 місце. М.У.Н. (режисер Анжела Богаченко, м. Київ).

3 місце. Кончєний (режисери Маргарита Кузьмина та ін., КНУТКТ імені І.К. Карпенка-Карого, м. Київ).

ІV. Найкращий професійний некомерційний фільм:  

1 місце: Сік граната (режисери Роман Волчак, Андранік Давтян, АРО фільм, м. Одеса)

2 місце: Капелан (режисер В’ячеслав Білий, Pioner Pictures, м. Київ)

3 місце: Жилець (режисер Анастасія Матешко, Кінокомпанія УПС, м. Київ)

V. Найкращий однохвилинний фільм: 

Я покажу тобі кіно (режисери: Віктор Бикодир, Ігор Воронін, м. Херсон)

Ґран-прі виборов шістнадцятирічний аматор з Черкас Андрій Яровий з ігровим фільмом «Дурман». Прикметно, що минулого року його фільм «Останній листок» здобув першу премію «Кінокімерії».       

Також було вручено кілька спеціальних дипломів за фільми, які особливо вразили членів журі та глядачів:

  1. Режисер фільму «Одкровення» Павло Остріков (м. Київ) «за нестримну кінематографічну сатиру».
  2. Режисери фільму «П.О. Покришев» Поліна Севастіна та Дарина Головко (м. Херсон) «за висвітлення теми історичної пам’яті».
  3. Режисери фільму «Дякую, мамо!» Олександр Корєшков та Марія Щербак (м. Київ) «за гумористичне екранне висвітлення проблеми створення сім’ї».
  4. Студія «AleksA» (м. Каховка) «за цикл фільмів “Маленькі історії Великої України”».
  5. Дитяча студія анімації «Березіль» (м. Кременчук) «за цикл фільмів про боротьбу України проти російських агресорів».
  6. Фільм «Ікона, що  звучить», народна аматорська кіностудія «Дубно» (м. Дубно) «за вдале висвітлення цікавої теми».
  7. Фільм «Не звірі ми…» студії «Астудія» (м. Київ) «за слідування традиціям української школи науково-популярного кіно та екранний самоаналіз».

Дипломами були відзначені найкращі фільми іноземних авторів: «08.08.08», режисер Віталій Янікашвілі (Грузія), «Це сталось в Африці», режисери Софія Петрова, Поліна Роменська (Естонія), «Sekond Love», режисер Бахтіяр Ісламов (Казахстан) та ін.

По закінченні нагородження Юрій Ріпенко повідомив, що програма від України для фестивалю UNICA наступного року буде сформована з цьогорічних фільмів-переможців. А голова оргкомітету форуму Євген Максимов оголосив фестиваль завершеним і запросив до участі в одинадцятій «Кінокімерії» 2016 року.

Владислав Таранюк, член Національної спілки кінематографістів України


**

Десятий, ювілейний, форум кіноаматорів України, який вже 5-й рік поспіль проводиться під патронатом Міжнародного союзу непрофесійного кіно (UNICA) – члена офіційної ради ЮНЕСКО, став своєрідним підсумком роботи вітчизняних кіноаматорів за десять років. Під час виступів організаторів фестивалю було відзначено, що за десять років було представлено понад тисячу конкурсних фільмів, авторами яких були більше 2-х тисяч кіноаматорів!

З 2009 року Громадська організація «Фестиваль «КІНОКІМЕРІЯ»- єдина від нашої країни, стала офіційним членом Міжнародної спільноти непрофесійних кінематографістів - UNICA, і здобула право представляти фільми вітчизняних кіноаматорів на щорічних Міжнародних фестивалях, які проводить UNICA.

За роки участі в цьому високоповажному форумі делегація України жодного разу не поверталась без медалей та нагород різного ґатунку.

Перші нагороди українські кіноаматори отримали на 72 Міжнародному фестивалі UNICA - 2010 (м.Ейнзідельн, Швейцарія). «Бронзову медаль» UNICA отримала стрічка кіноаматорів з Києва Гліба Лук′янця та Антона Касьяна «ІЛОНА», «Почесний диплом» UNICA – фільм «ФОСЯ + КАСЯ» - дитячої аматорської студії з м.Луцька.

На 73 Міжнародному фестивалі в Люксембурзі Україна представила 4 фільми, два з яких – це фільми, створені студентами Київського Національного Університету театру, кіно і телебачення ім.. І.К.Карпенка – Карого : «ВСЕРЕДИНІ» - анімаційний фільм Олени Потьомкіної (майстерня Євгена Сивокіня) та «ПОВЕРХ №4» - ігровий фільм Максима Дончика (майстерня Володимира Оселедчика), які отримали «Бронзові медалі» UNICA, а «Почесний диплом UNICA» отримали:  документальний фільм «СТАЛКЕРИ НА ОДИН ДЕНЬ» кіноаматорської студії «М-studio» (м. Суми), автор Микола Могиленко та фільм «ВИНО З КУЛЬБАБ» дитячо-юнацької аматорської студії «Веснянка» (м.Дніпропетровськ).

74 Міжнародний фестиваль непрофесійного і незалежного кіно UNICA, що відбувся в м. РУСЕ, Болгарія, теж приніс нашим аматорам за їх творчі здобутки нагороди фестивалю. В номінації «Однохвилинний фільм» перше місце і спеціальну «Золоту Медаль» від Комітету UNICA серед 24 фільмів отримав фільм кіноаматора з Херсонської області Андрія Богуна «КАМІНЬ». Це найбільш цінніша нагорода, тому що, фільми цієї номінації оцінюють не члени журі фестивалю, а самі учасники, а це понад 300 учасників з 35 країн світу. А документальний фільм «ОДИН ДЕНЬ СІЛЬСЬКОЇ ЗНАМЕНИТОСТІ» режисера-аматора з Волині Світлани Федонюк нагороджено «Бронзовою медаллю» UNICA.

На 75 Міжнародному фестивалі UNICA - 2013 (м.Фібербрун, Австрія) Україна представила програму з 5 фільмів, два з яких отримали нагороди фестивалю. Це студентський фільм «КОРПОРАЦІЯ МАРІОНЕТОК» , режисер Інна Деменюк – «Почесний диплом»UNICA і фільм «МАМА», режисера Дмитра Суржикова – «Бронзова медаль» UNICA.

На 76 Міжнародний фестиваль UNICA - 2014 (м.Пьєштані, Словаччина) від України було представлено 7 фільмів, 5 з яких – аматорські, 2 – некомерційні молодіжні роботи. Це був найбільш вдалий за нагородами фестиваль для України – 4 фільми з 7 –ми отримали нагороди.

За його результатами вперше український фільм здобув найвищу нагороду Міжнародного фестивалю -  «Золота медаль» UNICA – це фільм «НЕ МЕНШЕ 50 кг» - автори Марина та Оксана Артеменко (всього тільки три фільми удостоїлися такої нагороди: з Іспанії, Кореї і України).

Фільм дитячої аматорської студії (м.Харків) – «НОВОРІЧНА ЛИСТІВКА» - «Бронзову медаль» UNICA і приз від мера міста Пьєштані (Словаччина).

Фільм «ПОДАРУЙТЕ ПТАХАМ ЧИСТЕ НЕБО» - кіноаматор Володимир Комар з Кременчука та фільм «КУРІННЯ ВБИВАЄ» - кіноаматор Андрій Кульба з м. Одеса – «Почесний диплом» UNICA.

77 Міжнародний фестиваль UNICA (м. Санкт – Петербург, Росія) також приніс нашим авторам нагороди: «Бронзові медалі» UNICA отримали фільми «АБОНЕНТ» - режисери Марина і Оксана Артеменко, «ВСТРЕЧА» - режисер Владислав Робський; «Почесні дипломи» UNICA – фільми «МЕДОВИЙ РАНОК» - режисер Дмитро Вовк (м.Полтава), «ВЛАД І ВАРВАРА»- режисерська група Тетяна Євстратенко, Андрій Богун, Андрій Рубан (с. Мала Олександрівка,Херсонська обл.), «ЕСЛИ МНЕ ПОДАРЯТ ЛОДКУ» - учні художнього відділення Школи сучасних театрально-сценічних направлень, Студія «КВА».         

Юрій Ріпенко, заслужений працівник культури України 


Коментарі